Avertizare meteo de cod galben de ploi și vânt puternic pentru următoarele ore. Sunt vizate mai multe județe din țară

După vremea frumoasă cu temperaturi de primăvară, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o avertizare nowcasting Cod galben de ploi și vânt puternic pentru următoarele ore, pentru mai multe județe din țară.

09 mart. 2023, 11:25
Avertizare meteo de cod galben de ploi și vânt puternic pentru următoarele ore. Sunt vizate mai multe județe din țară
Avertizare meteo de cod galben de ploi și vânt puternic pentru următoarele ore

Avertizare meteo de cod galben de ploi și vânt puternic pentru următoarele ore. Sunt vizate mai multe zone din Munții Apuseni, Carpații Oriental, Carpații Occidentali și vestul Carpaților Meridionali.

Citește și Prognoza meteo 9 martie 2023. Vești bune pentru români! Meteorologii anunță vreme caldă

Avertizare meteo de cod galben de ploi și vânt puternic pentru următoarele ore

În unele zone, temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 70…90 kilometri pe oră.

INFORMARE METEOROLOGICĂ,  9 martie, ora 12 – 22.

Fenomene vizate: intensificări ale vântului, precipitații predominant sub formă de ploaie moderate cantitativ

”În Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali vor fi ploi mai ales sub formă de aversă, ce vor favoriza topirea stratului de zăpadă. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30 l/mp, iar pe arii restrânse vor fi descărcări electrice.

În Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali vor fi ploi mai ales sub formă de aversă, ce vor favoriza topirea stratului de zăpadă. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30 l/mp, iar pe arii restrânse vor fi descărcări electrice,” a transmis ANM.

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Vremea va fi deosebit de caldă pentru această dată, astfel că temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 19 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre seară, când vor fi posibile ploi de scurtă durată. Vântul va fi slab și moderat, cu intensificări mai ales în orele amiezii, când se vor atinge viteze de 35…40 km/h.

La sfârșitul săptămânii vremea se strică în toată țara. Potrivit prognozei ANM, pentru următoarele patru săptămâni, vremea va fi capricioasă, iar precipitații abundente se vor semnala în nordul țării. La nivel termic vor exista diferențe majore între zi și noapte. Până pe data de 13 martie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această dată, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în extremitatea de sud și de sud-est a țării.

În Dobrogea și Bărăgan, mediile zi-noapte vor putea ajunge până la 10 grade Celsius, cu până la 5 grade mai ridicate decât normalul. În ceea ce privește precipitațiile, regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nord-vestice și local în cele centrale, dar mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali.

Cele mai mari cantități de precipitații vor fi în Maramureș. În schimb, în sudul și estul țării, în Muntenia, Oltenia Dobrogea și Moldova regimul pluviometric va fi deficitar.

Prognoza meteo pentru săptămâna 13-20 martie
Temperaturile vor scădea în toată țara și se vor apropia de normalul acestei perioade la nivelul întregii țări. În vest, sud și sud-est, mediile zilnice vor fi în jurul valorii de 6 grade Celsius, în timp ce în Transilvania și în jumătatea nordică a Moldovei vor fi medii în jur de 4 grade Celsius.  Mai cald va fi în sudul extrem al țării, în lunca Dunării.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar în toate regiunile, cele mai mari diferențe față de normalul perioadei fiind în sud-vestul țării.

Mai exact, cantitățile de precipitații vor fi excedentare în vest, nord-vest, centru, precum și în nord-est, dar mai ales în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Prognoza meteo pentru  săptămâna 20-27 martie
În această perioadă temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar în toate regiunile.

În săptămâna 27 martie – 3 aprilie mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în jumătatea sud-estică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Maximele, între 10 și 18 grade Celsius

Prognoza meteo pentru începutul lunii aprilie
În săptămâna 27 martie – 3 aprilie, meteorologii anunță că mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în jumătatea sud-estică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.pe întreg teritoriul României. Cele mai ridicate temperaturi vor fi în sud-vestul țării, unde vor depăși 10 grade Celsius.

În București, vremea va deveni deosebit de caldă, cu o temperatură maximă de 18 grade Celsius și o minimă cuprinsă între 3 și 5 grade Celsius. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla moderat, cu ușoare intensificări pe parcursul zilei, iar noaptea va slăbi în intensitate, potrivit ANM.

Citește și Avertizare meteo cod galben de vânt puternic și ploi în următoarele două zile în 12 județe