Avertizări meteo COD GALBEN de ploi torenţiale, vijelii şi vreme rece. La munte va ninge şi vântul va spulbera zăpada

Meteorologii au transmis avertizări de vreme severă cu averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină pentru următoarele trei zile. De asemenea, vremea se va răci accentuat, iar la munte vântul va spulbera zăpada. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunţat că autoritățile locale pot decide închiderea școlilor în zonele grav afectate de vremea severă, pentru a nu pune în pericol siguranța elevilor. 

RomaniaTV.net
06 mai 2019, 07:38

Avertizarea cod galben este valabilă în perioada 6 mai, ora 23 – 7 mai, ora 23. În Transilvania, Maramureş, cea mai mare parte a Moldovei şi jumătatea de nord a Munteniei vor fi averse, ce vor avea caracter torenţial şi se vor acumula cantităţi ce vor depăşi 25-30 litri/mp şi pe arii restrânse 50-60 litri/mp. Aversele vor mai fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.

În zonele montane, iar trecător și în Transilvania și Subcarpații Moldovei, precipitațiile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. La altitudini de peste 1500 m vântul va avea intensificări de peste 70…80 km/h spulberând zăpada.

Mai ales pe parcursul zilei de marți (7 mai) local vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor cu rafale cuprinse în general între 55 și 65 km/h.
Vremea va deveni deosebit de rece pentru această dată în toată țara.

 

Bucureștenii – și nu numai – sunt sfătuiți să stea în case și să evite să petreacă timp în aer liber în orele și zilele următoare, în cazul producerii unor fenomene meteo periculoase, aşa cum a previzionat Administraţia Naţională de Meteorologie. Recomandarea vine chiar de la ISU București-Ilfov, care dă populației câteva sfaturi, motivate de alerta de vreme severă emisă de ANM.