Avion ieşit de pe pistă la aterizare, pe aeroportul din Cluj. Dialogul dintre piloţi şi turnul de control VIDEO

Un avion al companiei Blue Air a ieşit, joi, de pe pistă în momentul aterizării pe aeroportul din Cluj. Aeronava nu a fost avariată, dar aeroportul a fost închis mai multe ore, până la mutarea avionului ieşit în decor. Potrivit conducerii aeroportului, condiţiile de aterizare erau bune şi încă nu se ştie cauza incidentului, cu toate că pista era acoperită cu zăpadă, aşa cum se vede în fotografiile trimise de un pasager al aeronavei către România TV şi cum au declarat reprezentanţii companiei aeriene. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj au deschis dosar penal în cauză.

RomaniaTV.net
07 ian. 2016, 07:03

O aeronavă Blue Air care zbura de la Bucureşti la Barcelona a aterizat la Cluj-Napoca puţin după ora 8.00, dar a ieşit de pe pistă. Incidentul s-a produs după ce aeronava, care trebuia să aterizeze la Cluj pentru a mai prelua pasageri, nu a mai putut fi controlată şi a ieşit de pe pista care are o lungime 2.100 de metri.

La bordul aeronavei se aflau 116 persoane, care au fost preluate de lângă aeronavă şi duse în incinta aeroportului. Aparatul de zbor nu a fost avariat.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au deschis un dosar în care se cercetează împrejurările în care un avion aparținând companiei Blue Air a ieșit de pe pista Aeroportului Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la locul evenimentului s-a deplasat un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, precum și polițiști de la Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj în vederea efectuării cercetării la fața locului și dispunerii măsurilor procedurale necesare.

Dialogul dintre comandant şi turnul de control

Pilotul aeronavei Blue Air, care a ratat joi dimineață aterizarea la Cluj, a anunţat turnul de control al Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” imediat după ce avionul a ieşit de pe pistă.

Pilot: Turnule, 9301 – tocmai am ieşit din pistă.
Turnul de control: Confirm. Bine aţi venit! Continuaţi spre Delta (n.r. altă pistă), către poziţia de îmbarcare.
Pilot: Nu m-aţi înţeles! Am ieşit din pistă! Ne uităm la situaţie şi procedăm la evacuare
Turnul: Confirm. Anunţăm acum la sol şi o să vină un utilaj pentru asistenţă.

Turnul: Staţiile de la sol au fost anunţate să vină către dvs. Dacă puteţi să comunicaţi: Aţi ieşit din pistă? Aveţi avarii majore?
Pilot: Da, am ieşit din pistă. Aşteptăm o maşină de la dumneavoastră să evalueze situaţia. Momentan noi suntem bine!

Reacţia ROMATSA după incidentul de la Cluj

ROMATSA a anunţat, într-un comunicat, că la ora 07:20 aeroportul a solicitat accesul pe pistă a mai multor utilaje pentru deszăpezire.

„Informaţiile privind timpul solicitat de curăţare a pistei au fost transmise de către aeroport către ROMATSA, informaţii pe care controlorii de trafic aerian le-au transmis, la rândul lor, piloţilor; ROMATSA şi-a dat acordul. La ora 07:51 aeroportul a informat turnul de control că pista a fost eliberată. Controlorii de trafic aerian ai ROMATSA au respectat procedura de comunicare cu echipajul aeronavei şi personalul aeroportului privind informarea legată de disponibilitatea pistei şi nu au intervenit în activitatea de curăţare a pistei de către aeroport. La ora 7:52, controlorii de trafic aerian ROMATSA au informat piloţii aeronavei care executau manevra de apropiere că pista este contaminată cu zăpadă umedă de 3 mm şi are un coeficient de frânare mediu. La ora 08:00 aeronava Blue Air a aterizat”, arată ROMATSA, adăugând că nu are niciun fel de atribuţii privind curăţarea pistei şi nici privind stabilirea stării acesteia, ci doar primeşte informaţiile de la aeroport şi le comunică piloţilor.

Controverse pe marginea incidentului. Compania aeriană şi conducerea aeroportului îşi pasează responsabilitatea

Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca precizează, într-un comunicat de presă, că incidentul în care a fost implicată aeronava Blue Air s-a petrecut „în condițiile unei piste corespunzătoare”.

„În incident a fost implicat un avion B737-400 al companiei Blue Air care opera o cursă charter pe ruta Otopeni — Barcelona, cu escală pe Aeroportul Internațional Cluj. La bordul aeronavei se aflau în momentul incidentului 110 pasageri și 6 membri ai echipajului. Aeronava a aterizat în condițiile unei piste corespunzătoare din punct de vedere operațional și a ieșit la capătul 07 al pistei, în afara suprafeței betonate”, se arată în comunicat, în care se precizează că joi, de la ora 6.17 și până în momentul incidentului, au fost operate șapte zboruri.

Pasagerii care aveau planificate zboruri de sosire sau plecare de la aeroport au fost rugați să contacteze companiile aeriene cu privire la planificarea actualizată a călătoriei lor.

Directorul Aeroportului „Avram Iancu”, David Ciceo, a explicat într-o conferinţă de presă că pista se prezenta în condiţii optime de aterizare pe timp de ninsoare şi că piloţii avionului care a ieşit de pe pistă le cunoşteau, adăugând că aceştia ar fi cerut să aterizeze întrucât nu ar mai fi avut combustibil suficient. „Avionul a ieşit de pe pistă pe o distanţă de circa 20 de metri. Condiţiile de aterizare pe aeroportul clujean erau bune, iar piloţii cunoşteau aceste condiţii. S-au luat măsuri conform standardelor internaţionale. Au ieşit de pe pistă ca să poată ateriza, dar condiţiile erau corespunzătoare. Era o frânare 3, în condiţiile în care frânare 1 înseamnă cea mai slabă, iar 5 cea mai bună. În condiţii de ninsoare, erau condiţii corespunzătoare de aterizare. Vizibilitatea era corespunzătoare pentru aterizarea pe aeroportul clujean, în cursul dimineţii, înainte de sosirea cursei Blue Air, au mai fost operate zboruri pe aeroportul clujean fără nicio problemă”, a spus Ciceo.

Reprezentanţii Blue Air contrazic însă datele oferite de conducerea Aeroportului „Avram Iancu” şi spun că incidentul a fost provocat de lipsa de aderenţă a pistei, care nu fusese curăţată corespunzător. În plus, compania aeriană dezminte faptul că s-ar fi solicitat aterizarea de urgență cauzată de lipsa carburantului.

Potrivit operatorului aerian, ‘în faza finala de frânare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat că aderența pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea în limitele pistei de aterizare, avionul alunecând circa 10 metri în afara pistei’.

„Conform buletinului meteo transmis de către Romatsa (informatii preluate de la reprezentanții aeroportului Cluj) la ora 7,30, frânarea pe pista de aterizare era medie spre bună, existând depuneri de zăpadă. În aceste condiții, conform manualului de operare al aeronavei, aterizarea și frânarea se pot efectua în siguranță. Ulterior aterizării, un nou buletin meteo a fost emis, buletin în care condițiile meteo descrise erau: acoperire până la 100% a suprafeței pistei cu zăpadă udă și condiții de frânare medii. Pentru a elimina speculațiile apărute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim să menționăm că exista suficient combustibil în momentul aterizării, în conformitate cu reglementările în vigoare și respingem ferm afirmațiile conform cărora ar fi fost o aterizare de urgență cauzată de lipsa carburantului. Întărim acest lucru și prin faptul ca, în niciun moment, comandantul nu a solicitat aterizarea de urgență”, notează Blue Air.

CIAS a demart o anchetă. Expertiza va fi efectuată împreună cu o echipă din SUA

Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) a deschis o anchetă în acest caz. Aeronava ar urma să fie verificată şi de o echipă de experţi din Statele Unite, unde a fost fabricat aparatul de zbor.

„La ora 08:05 LT, CIAS a fost informat despre producerea unui eveniment de aviație pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, în care a fost implicată o aeronavă aparținând companiei Blue Air – Airline Management Solutions, care la aterizare a depăsit pragul pistei, ieșind în zona de siguranță. Din primele informații primite nu au fost răniți și aeronava nu a suferit deteriorări. Evenimentul este investigat de o comisie CIAS, care în momentul de fată se deplasează spre locul producerii evenimentului. În conformitate cu capitolul 4 para. 4.1 din Anexa 13 OACI și Art. 9 alin. 2 al Regulamentului (UE) nr. 996/2010, CIAS a notificat Statele Unite ale Americii prin NTSB (ca stat proiectant și stat de fabricație al aeronavei), EASA, ICAO și DG-MOVE”, se arată într-un comunicat al CIAS.

Pasageri transportaţi cu autocarele la Sibiu

Aproximativ 50 de pasageri din avionul Blue Air care a ieșit de pe pistă la Cluj-Napoca au fost preluaţi la Sibiu, cu autocarele, pentru a se îmbarca într-o altă aeronavă cu destinația Barcelona, a declarat pentru AGERPRES Nicoleta Boborodea, purtătoarea de cuvânt a aeroportului.

„În jur de 50 de pasageri din Cluj sunt așteptați să sosească la Sibiu. Aceștia se vor îmbarca în aeronava care urmează să vină de la București și vor pleca la Barcelona”, a explicat Nicoleta Boborodea.

Potrivit informațiilor primite de la Aeroportul Internațional din Sibiu, aeronava Blue Air care urmează să-i transporte pe cei 50 de pasageri din Cluj-Napoca la Barcelona a decolat deja de la București, având la bord în jur de 100 de pasageri. Aeronava Blue Air de la București este așteptată să aterizeze la Sibiu la ora 12.10. Acest avion va decola de la Sibiu, după ce preia pasagerii din Cluj-Napoca.

Aeroportul de la Cluj-Napoca a fost închis provizoriu, până când aeronava care a ieșit de pe pistă la aterizare a putut fi tractată cu ajutorul unei platforme.

Un avion Blue Air cu 116 pasageri care efectua o cursă charter de la București a ieșit, joi, pe de pista Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj în timpul manevrelor de aterizare. Potrivit reprezentanților aeroportului, nu există victime și nimeni nu a fost rănit.

Directorul aeroportului din Cluj Napoca, David Ciceo, a declarat la scurt timp de la producerea incidentului, la România TV, că aeronava nu a fost avariată. Condiţiile de aterizare erau bune, a precizat oficialul aeroportului, adăugând că se iau masuri pentru scoaterea aeronavei şi redeschiderea aeroportului. „Pasagerii au fost debarcati, sunt acum in aeroport. Pista era buna, franarea era 3, la 1 si 2 este interzisa aterizarea. Ministerul Transporturilor va face o investigatie. Avionul a ieşit de pe pistă aproximativ 20 de metri. Aeroportul este inchis pana vom scoate aeronava. Va dura maximum 3 ore. In acest timp avem 2 zboruri ale companiei Tarom de la Bucuresti, dar vor fi intarzieri”, a explicat David Ciceo.

Fratele unuia dintre pasagerii din avion dă vina pe autorităţi pentru incident. „Din cauza nepasarii autoritatilor s-a intamplat ce s-a intamplat, din cauza nedeszapezirii pistei. Fiind zapada prea mare, pilotul a vazut ca nu se opreste avionul si au ajuns pe camp. Oamenii s-au speriat, acum asteapta sa vada daca ii ia alta aeronava”.

Pilotul a fost nevoit să suvoleze deasupra pistei 30 de minute pentru că nu a avut voie să aterizeze, din cauza zăpezii. După jumătate de oră de zbor deasupra aeroportului, pilotul a cerut turnului de control să-l lase să aterizeze de urgenţă pentru că a rămas fără combustibil. La contactul cu pista acoperită de zăpadă, aeronava a derapat şi a ieşit în decor.

Blue Air: Avionul de la Cluj a aterizat în condiţii meteo dificile

Aterizarea avionului Blue Air care a ieşit cu 5-10 metri în afara pistei aeroportului din Cluj-Napoca a avut loc în condiţii meteo dificile, cu ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei, dar în limitele admise pentru operare, a anunţat compania aeriană low cost.

„Aeronava care efectua zborul de tip charter numărul OB 9301 pe ruta Otopeni-Cluj-Barcelona la aterizarea la Cluj a întâmpinat un incident minor depăşind cu aproximativ 5-10 m suprafaţa pistei.

Aterizarea s-a efectuat în condiţii meteo dificile, ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn în limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de frânare declarat de către aeroport„, arată Blue Air.

La bord se aflau 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului. Pasagerii au fost debarcaţi în condiţii normale şi au fost transferaţi în terminalul de plecări, conform sursei citate.