Avocatul Piperea, despre dosarul la DNA al primarului Capitalei: „Dacă Nicuşor Dan nu demisionează, bucureştenii sunt îndreptăţiţi să-l demită prin referendum”

Gheorghe Piperea susţine că primarul Nicuşor Dan ar fi nevoit să demisioneze, după ce DNA a constatat că există date și probe pentru acuzația de fals în declarații, exercitarea fără drept a avocaturii, spălare de bani și înșelăciune.
Filip Stan
06 iul. 2021, 11:39
Avocatul Piperea, despre dosarul la DNA al primarului Capitalei:

Acum, dosarul deschis pe numele lui Nicuşor Dan la DNA ar urma să ajungă la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, pentru continuarea cercetării penale, mai spune Piperea, care a ataşat postării sale şi imagini ale ordonanţei.

„Câinele de pază a democrației e aici?

În septembrie, anul trecut, s-au făcut niște denunțuri penale contra actualului primar general al Capitalei, Nicușor Dan, pe atunci deputat, pentru implicarea sa în cazul „Câine” (un auto-intitulat interlop, care și-a construit o casă în Parcul Orășelul Copiilor), precum și pentru înscrierea în declarațiile de avere, cu titlu de venituri, a unor sume consistente de bani, în condițiile în care un parlamentar nu poate primi donații decât sub forma unor daruri manuale (cadouri) în valoare de maxim 200 de euro anual. Printre alții, 9 parlamentari PSD de București au făcut asemenea denunțuri, prin intermediul Piperea și asociații.

S-a format dosarul cu nr.214/P/2020. Spre surprinderea mea, DNA a lucrat intens în dosar, chiar dacă denunțătorii nu fost în niciun fel întrebați sau audiați (ceea ce nu este contrar legii, de altfel).

Cu data de ieri am primit de la DNA înștiințarea cu privire la finalul acestor demersuri judiciare. S-a emis o ordonanță, în data de 25 iunie 2021, care are un cuprins oarecum surprinzător, dar foarte plin de învățăminte.

Documentele publicate de Gheorghe Piperea

Vestea bună pentru domnul Nicușor Dan și pentru votanții săi (care încă mai așteaptă apa caldă la duș) este că acuzația de șantaj și dare de mită a fost clasată.

Veștile proaste sunt, însă, mai multe. Mai precis, sunt trei.

Soluția de clasare mi se pare greșită, motiv pentru care, foarte probabil, cei care au semnat denunțurile vor formula plângere la ÎCCJ.

Vestea proastă nr. 2 – ordonanța constată că, în legătură cu campania electorală a USB și a lui Nicușor Dan, personal, din 2016, există un dosar penal la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, format la sesizarea Autorității Electorale Permanente, pentru frauda la Legea finanțării partidelor politice (sponsorizări, donații și împrumuturi ilegale sau deturnate de la finalitatea lor electorală).

Vestea proastă nr. 3 (dar prima ca importanță) este că Secția de Combatere a Corupției din cadrul DNA a găsit probe și date suficiente pentru a se continua ancheta penală pentru celelalte infracțiuni de care a fost acuzat Nicușor Dan: fals în declarații, exercitarea fără drept a avocaturii, spălare de bani și înșelăciune. Considerând că nu este de competența sa, ci de competența Parchetului de pe lângă ÎCCJ să cerceteze astfel de fapte, DNA a trimis dosarul la acest parchet. Într-adevăr, la data faptelor, Nicușor Dan era deputat, iar procedura penală prevede o astfel de competență specială pentru cercetarea faptelor parlamentarilor.

Documentele publicate de Gheorghe Piperea

În legătură cu acuzațiile de fals în declarații, spălare de bani și înșelăciune, mai mulți martori au declarat că au plătit acuzatului, fie cu titlu de donație (cu sau fără act notarial), fie cu titlu de împrumuturi, sume consistente de bani. Exceptând darurile manuale*, contractele erau, de fiecare dată, astfel redactate încât să nu permită utilizarea banilor decât în campania electorală. Cele mai multe sume (dintre cele certificate de martori și de documentele preluate de DNA de la AEP sau de la USB), erau destinate campaniei electorale a USB, dar intrau direct în conturile lui Nicușor Dan. Există și o sumă de 90 de mii de lei pe care Nicușor Dan a primit-o cu titlu de donație pentru campania electorală, dar la AEP au fost găsite dovezi că s-a cheltuit doar suma de 70 de mii de lei cu această destinație, restul rămânând în conturile lui Nicușor Dan. O sumă de 7000 de lei a fost „donată” unei asociații (G2), care a utilizat-o pentru strângerea de semnături online. Există și un exemplu de încadrare juridică ridicolă a unei donații făcută de o firmă de panotaj stradal – „donație pentru realizarea unui studiu sociologic” …
Cel puțin 3 din cele 10 donații analizate de DNA sunt încheiate sub forma unor înscrisuri sub semnătură privată, nefiind autentificate la notar, cu consecința nulității absolute a donației și a restituirii sumelor încasate.

Documentele publicate de Gheorghe Piperea

În general, donatorii sunt dezvoltători imobiliari, interesați fie de acțiunile sau intervențiile judiciare ale USB, fie de renunțarea la astfel de acțiuni sau intervenții. Unul dintre donatori este un fost avocat care, în prezent, este consilierul personal al Primarului General.

Aceste donații sunt înscrise în declarațiile de avere ale acuzatului, cu titlu de venituri, motiv pentru care se poate considera că falsul este dovedit, de vreme ce banii proveneau din donații/împrumuturi electorale. De altfel, calificarea acestor donații ca venituri ridică și o problemă de evaziune fiscală – spre deosebire de veniturile propriu zise (salarii, renumerații de conducere, venituri din activități independente), banii din donații nu sunt supuși taxelor, impozitelor sau contribuțiilor de asigurări sociale și nici tva – ului.

DNA consideră că sunt date clare în dosar din care rezultă că împrumuturile sunt fictive.

Piperea: „Având în vedere implicarea lui Nicuşor Dan în campania „fără penali în funcţii publice”, este necesară demisia sa imediată”

În fine, în legătură cu acuzația de exercitare fără drept a avocaturii, DNA constată că cei doi martori audiați în cauză în legătură cu acest aspect au confirmat că au achitat USB sume cu titlu de donație pentru emiterea unor opinii juridice și pentru efectuarea unor demersuri administrative și judiciare în domeniul urbanistic și imobiliar. Or, aceste activități nu pot fi exercitate de un ONG sau de o persoană fizică fără calitatea de avocat.

Documentele publicate de Gheorghe Piperea

Acestea fiind spuse și, dată fiind implicarea lui Nicușor Dan în campania „fără penali în funcții publice”, este imediat necesară demisia sa din funcția de Primar General al Capitalei.
După definiția (greșită și periculoasă pentru statul de drept) dată de autorii acestei campanii noțiuni ide „penal în funcții publice”, acuzatul întrunește toate condițiile acestei „calități”.

După ideea (anti-democratică ți anti-constituțională) a domnului Iohannis, cel care l-a făcut Primar General pe Nicușor Dan, este momentul ca Nicușor Dan să își dovedească nevinovăția. A decide altfel ar însemna aplicarea standardului dublu, în funcție de poziția șepcii pe cap sau a culorii gecii.

În cazul în care Nicușor Dan refuză să își dea demisia, cetățenii Bucureștiului sunt îndreptățiți să îl demită prin referendum. Voi participa la campania de strângere de semnături pentru acest scop, dacă ideea va fi luată în serios de lume.

Documentele publicate de Gheorghe Piperea

PS În comentarii veți vedea 10 capturi din ordonanța DNA, care susțin cele de mai sus. Reamintesc că dosarul este public, existența fizică a ordonanței fiind dovada factuală a celor de mai sus.
*sumele implicate sunt cu mult mai mari decât cele 200 de euro pe care un parlamentare le poate primi anual drept cadou”, a scris Gheorghe Piperea pe Facebook.

Citeşte şi: Ludovic Orban: „Mi-aş fi dorit şi eu să câştigăm la locale cu candidaţi PNL, dar dacă nu făceam înţelegere cu USR-PLUS, primarul Capitalei ar fi fost Firea”

DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Spynews
Avertizare meteo! Un ger crunt se abate asupra României! Temperaturi de -14 grade
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Temperatura ideală din casă în funcție de vârstă. Câte grade e bine să ai în sufragerie sau dormitor pentru o stare de bine
Capital.ro
Călin Georgescu s-a autosuspendat. Decizia luată de candidatul la prezidențiale
Playtech.ro
Singura femeie din România cu acest job, nimeni n-o crede când spune cu ce se ocupă. Cum și-a transformat Gabriela...
DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Adevarul
De când se va putea circula pe trei benzi pe Autostrada București-Pitești. De ce este crucială lărgirea acesteia
wowbiz.ro
ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!
Spynews
TikTokerul Alin s-a predat la politie, după ce a agresat o femeie pe stradă: “N am atins pe nimeni”
Spynews
Vasile Ardeleanu s-a stins din viață la 50 de ani! Doliu în fotbalul din România
Evz.ro
Ce pune la Cale Călin Georgescu. A fost dat în vileag
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Donezi o sticlă și hrănești gratuit o pisică! Parcurile din București unde au fost montate primele aparate inteligente de hrănit animăluțe
Cancan.ro
Primăvară cu ninsori! Meteorologii Accuweather au emis prima prognoză pentru luna martie 2025, în București
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a câștigat! Poporul român are nevoie de cineva care să-i spună: Eu stau lângă tine
StirileBZI
Ce se întâmplă cu prețurile la energie dacă va fi prelungită plafonarea și după data de 1 aprilie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
"Aș putea face ani grei de închisoare". Diana Șoșoacă își dă arama pe față într-un interviu pentru presa din Rusia. Atacă NATO, UE și spune ce ar face ca președinte al României
substantial.ro
Trump și Musk: Evoluții și Impacturi Potențiale asupra Statelor Unite și Europei
MediaFlux
DECIZIE în TRAGEDIA de la 2 MAI! Anunț despre VLAD PASCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
MApN elucidează misterul avionului observat multe ore pe cerul României