Avocatul Poporului apreciază că nu se impune sesizarea CCR pe Legea educaţiei

Avocatul Poporului apreciază că nu se impune sesizarea CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a OUG 49/2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei.
Romania TV
20 sept. 2014, 20:03
Avocatul Poporului apreciază că nu se impune sesizarea CCR pe Legea educaţiei

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, citat de Agerpres, la această concluzie s-a ajuns după analizarea petiţiilor formulate, dar şi a susţinerilor scrise şi orale ale partenerilor de consultări.

În vederea soluţionării solicitărilor formulate de către petenţi, Avocatul Poporului informează că a cerut şi punctul de vedere al personalului de specialitate din domeniul preuniversitar şi universitar, al sindicatelor şi al societăţii civile, Consiliului Naţional al Rectorilor, Federaţiei Naţionale Sindicale ”Alma Mater”, Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” şi Federaţiei Educaţiei Naţionale cu privire la oportunitatea şi necesitatea măsurilor reglementate prin OUG 49/ 2014.

Din răspunsurile primite de la Consiliul Naţional al Rectorilor şi de la trei Federaţii sindicale – Federaţia Naţională Sindicală ”Alma Mater”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” – s-a constatat că aceste foruri ‘consideră oportune şi necesare’ modificările aduse prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 49 / 2014.

În plus, Avocatul Poporului constată că în cazul OUG 49/2014 este îndeplinită şi existenţa caracterului de urgenţă şi a situaţiei extraordinare care justifică emiterea unei asemenea act normativ.

‘Examinând preambulul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2014, observăm că pentru a justifica pe deplin respectarea exigenţelor art. 115 alin. (4) din Constituţie, Guvernul demonstrează faptul că măsurile în cauză nu puteau fi amânate, deoarece nu există vreun alt instrument legislativ ce ar fi putut fi folosit în vederea asigurării cadrului legislativ necesar desfăşurării în condiţii corespunzătoare a anului şcolar 2014-2015. (…) În speţă, având în vedere şi disfuncţionalităţile ce puteau apărea în sistemul de învăţământ prin neadoptarea, până la începerea noului an şcolar, a metodologiilor specifice acestui domeniu, precum şi celelalte argumente arătate, apreciem că stabilirea măsurilor în cauză printr-o ordonanţă de urgenţă a fost modalitatea cea mai rapidă şi eficientă pentru a pune la adăpost drepturile fundamentale ocrotite prin art. 32 din Constituţie şi pentru a evita tocmai încălcarea lor’, se mai arată în comunicatul remis de Avocatul Poporului.

Sursa citată mai susţine că, în ceea ce priveşte ‘pretinsa nerespectare a art. 115 alin. (6) din Constituţie, referitoare la posibilitatea Guvernului de a reglementa, prin ordonanţa de urgenţă în domeniul drepturilor şi libertăţilor fundamentale’, Curtea Constituţională a stabilit că interdicţia adoptării de ordonanţe de urgenţă este totală şi necondiţionată atunci când menţionează că acestea nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale şi că nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

‘În celelalte domenii prevăzute de text, inclusiv în cel al drepturilor şi libertăţilor fundamentale, ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate dacă ‘afectează’, dacă au consecinţe negative, dar, în schimb, pot fi adoptate dacă, prin reglementările pe care le conţin, au consecinţe pozitive în domeniile în care intervin’, precizează Avocatul Poporului.

În comunicatul citat se arată şi că susţinerile potrivit cărora, ‘prin ordonanţa criticată, se acordă posibilitatea absolvenţilor de liceu fără diplomă de bacalaureat de a urma cursurile învăţământului universitar, nu pot fi reţinute având în vedere că ‘din coroborarea prevederilor legale (…) reiese în mod clar existenţa a două categorii de absolvenţi de liceu, cu şi fără diplomă de bacalaureat’.

‘Reglementarea înfiinţării colegiilor postliceale şi la nivelul instituţiilor de învăţământ superior nu conduce la concluzia că admiterea în învăţământul superior se face fără diplomă de bacalaureat, această formă de admitere fiind recunoscută doar pentru accederea în învăţământul postliceal (colegii postliceale înfiinţate la nivelul instituţiilor de învăţământ superior)’, apreciază Avocatul Poporului.

Pe lângă aceste argumente, Avocatul Poporului mai arată că prin OUG 49/2014 au fost corectate o serie de prevederi insuficient de bine reglementate de Legea nr. 1/2011 a Educaţiei Naţionale. ‘Apreciem că noile dispoziţii vin în sprijinul cadrelor didactice şi al beneficiarilor sistemului de învăţământ’, precizează sursa citată.

Vicepreşedintele ACL Raluca Turcan a anunţat în august că toate organizaţiile din ţară ale Alianţei Creştin-Liberale au cerut Avocatului Poporului să sesizeze de urgenţă Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea OUG 49/2014, după ce PDL a întreprins acest demers din 4 iulie.

‘În data de 31 iulie, Avocatul Poporului ne-a răspuns printr-o adresă că instituţia a cerut ‘punctul de vedere al personalului de specialitate din domeniul preuniversitar şi universitar (…) cu privire la oportunitatea şi necesitatea măsurilor reglementate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 49/2014′. D-lui Victor Ciorbea nu i-a cerut nimeni să facă o analiză privind oportunitatea şi necesitatea măsurilor! Avocatul Poporului trebuie să analizeze dacă această Ordonanţă încalcă Constituţia şi să sesizeze Curtea Constituţională în această speţă’, afirma Raluca Turcan.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea privind materialele pirotehnice, modificată. Sancțiuni de la 1 la 5 ani de închisoare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală