Avocatul Poporului ar putea rămâne fără imunitate şi indemnizaţie specială. Proiectul despre privilegii a fost modificat

Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor a eliminat prevederile referitoare la indemnizaţia specială şi imunitate pentru Avocatul Poporului. Privilegiile acordate la nivelul unui judecător de Curte Supremă apăreau într-un proiect de lege depus la Parlament, în plină criză generată de epidemia de coronavirus.

RomaniaTV.net
27 mart. 2020, 12:49
Avocatul Poporului ar putea rămâne fără imunitate şi indemnizaţie specială. Proiectul despre privilegii a fost modificat

„Amendamentele pe care le-am propus au fost votate în unanimitate, însă, dintr-o eroare a stafului tehnic, raportul a fost transmis fără aceste modificări. Eroarea va fi îndreptată astăzi”, a declarat Adriana Săftoiu, deputat PNL, conform Hotnews.

Articolele din proiectul de lege, care au fost eliminate, prevedeau că percheziţionarea, reţinerea şi arestarea Avocatului Poporului nu puteau fi realizate fără acceptul Parlamentului. De asemenea, printre privilegii se numărau locuință pusă la dispoziție gratuit și transport spre localitatea de domiciliu, inclusiv pentru adjuncți.

Un alt articol eliminat prevedea că Avocatul Poporului şi adjuncţii acestuia au dreptul la o indemnizaţie lunară, la acelaşi nivel cu al judecătorilor cu grad maxim de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv de la Curtea de Apel, precum și la o pensie calculată potrivit legislației aplicabile judecătorilor.

Avocatul Poporului monitorizează aplicarea măsurilor luate în timpul stării de urgenţă