Ayatollah iranian: expulzarea ambasadorului britanic este de dorit, ca „să nu fie făcut bucăţi”

Ayatollahul iranian Ahmad Alamolhoda, un important cleric adept al liniei dure, a declarat că expulzarea ambasadorului britanic ar fi ''cel mai bun lucru care i se poate întâmpla acestuia'', pentru că, în caz contrar, susţinători loiali ai generalului ucis l-ar putea ''tăia în bucăţi'', informează Reuters.

RomaniaTV.net
14 ian. 2020, 12:51
Ayatollah iranian: expulzarea ambasadorului britanic este de dorit, ca „să nu fie făcut bucăţi”

Ayatollahul Ahmad Alamolhoda, care conduce rugăciunile de vineri din Mashhad (est), oraş sfânt al şiiţilor, s-a referit la generalul Qassem Soleimani, ucis într-un atac cu dronă american pe 3 ianuarie, în apropierea aeroportului din Bagdad. Ambasadorul britanic la Teheran, Rob Macaire, a fost reţinut sâmbătă pentru scurt timp. El a fost acuzat de participare la un protest ilegal. Macaire a dat asigurări că a participat la o adunare de veghe în memoria victimelor prăbuşirii unui avion civil ucrainean, doborât „din eroare” de forţele armate iraniene.

Luni, Foreign Office l-a convocat pe ambasadorul Iranului pentru a exprima ”obiecţii vehemente” după scurta arestare a ambasadorului său la Teheran, apreciind că ”este vorba despre o încălcare inacceptabilă a Convenţiei de la Viena”. Duminică, manifestanţi au dat foc unui drapel britanic şi altuia israelian în faţa Ambasadei Regatului Unit la Teheran, strigând „Moarte Marii Britanii”.

După ce iniţial a negat, Iranul a recunoscut că a doborât cu o rachetă avionul companiei Ukraine International Airlines. Au murit atunci 176 de persoane, majoritatea iranieni şi canadieni.

Iranul a subliniat că, în momentul lansării rachetei, apărarea sa era în alertă din cauza unui posibil „conflict total” cu SUA.

Citeşte şi: Mai multe persoane arestate în Iran pentru implicarea în doborârea unui avion de pasageri din Ucraina