Azomureș oprește producția. Compania nu mai face față inflației explozive

Combinatul Azomureș a anunțat miercuri, 22 iunie, suspendarea producției de amoniac, din cauza prețurilor mult prea mari la gazele naturale.

22 iun. 2022, 17:57
Azomureș oprește producția. Compania nu mai face față inflației explozive

Azomureș va produce îngrășăminte doar până la epuizarea stocului existent de amoniac. Producția a mai fost suspendată și în decembrie 2021 și a fost reluată în aprilie 2022.

În primăvară, odată cu reluarea producției, Azomureș anunța că „aprovizionarea cu gaze naturale rămâne dificilă, cu niveluri de preţ care duc la costuri ridicate pentru îngrăşăminte, chiar şi cu ajutorul Guvernului”.

Creșterea bruscă a prețului la gaze a pus pe burtă Azomureș, a transmis compania, printr-un comunicat de presă.

„În ultimele zile preţurile au urcat de la 80 Euro Mwh la 125 – 130 Euro Mwh. Explozia unui terminal de export gaz lichefiat (LNG) în Statele Unite, probleme pe lanţul de transport al gazelor şi operaţiuni masive de stocare a gazelor pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023 au determinat din nou o creştere a preţului.

În paralel, preţurile la îngrăşăminte au scăzut din cauza sezonului agricol, principalele activităţi acum fiind cele de recoltare a culturilor. În aceste condiţii este evident că producţia de îngrăşăminte nu mai este sustenabilă din punct de vedere economic.

În consecinţă, Azomureş a luat decizia de a suspenda temporar producţia de amoniac (produs intermediar obţinut din gaz, utilizat pentru fabricarea îngrăşămintelor), instalaţia urmând a fi oprită în condiţii de siguranţă începând cu data de 23 iunie 2022″, a transmis Azomureș, potrivit News.

 

Azomureș, aproape de colaps. Oprirea producției este temporară, dar s-ar putea prelungi

 

Decizii asemănătoare au luat și alte companii din Europa, din același motiv.

„Este grav ce se întâmplă astăzi pe piaţa gazelor naturale pentru majoritatea producătorilor europeni de îngrăşăminte. În România, continuăm dialogul cu autorităţile guvernamentale pentru a fi aplicat ajutorul economic oferit de Uniunea Europeană, aplicat deja în multe ţări europene. De exemplu, Bulgaria pune la dispoziţia industriei un preţ plafonat, de 72 Euro Mwh.

Până astăzi, România nu a pus în aplicare schema de ajutor pentru industriile energo-intensive, deşi are la dispoziţie cadrul legal european. Ca producător ştim că este dificil să asigurăm cantitatea necesară pentru viitorul sezon agricol, dacă nu producem pe timpul verii. Schema Uniunii Europene trebuie aplicată şi în România”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureş.

 

Azomureș, companie preluată de afaceriști elvețieni

 

Azomureş este cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România. Azomureş furnizează şi materii prime – uree şi melamină pentru mai multe obiective industriale din România.

Producţia anuală, în condiţii normale de funcţionare, este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte. Aproximativ 75% din producţie este destinată fermelor româneşti.

Azomureş face parte din grupul elveţian Ameropa, unul dintre cei mai mari traderi de îngrăşăminte şi cereale la nivel global.


loading...
Partenerii noștri