BACALAUREAT 2020. Cum se va desfăşura proba de Limbă şi literatură română

BACALAUREAT 2020. Luni, 22 iunie, elevii de clasa a XII-a vor susţine prima probă a Bacalaureatului, la Limba și literatura română. Înainte de a intra în clase, elevii vor trece prin triajul epidemiologic. Absolvenţii pot intra în clase începând cu ora 7.30 până la ora 8.30 cel târziu. La ora 9.00, va începe examenul, care va dura trei ore.

RomaniaTV.net
19 iun. 2020, 20:18
BACALAUREAT 2020. Cum se va desfăşura proba de Limbă şi literatură română

BACALAUREAT 2020. Între 11 şi 17 iunie, a avut loc echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale, etapă care a înlocuit probele orale de competențe, potrivit Digi 24.

Pentru a promova Bacalaureatul, un candidat trebuie să îndeplinească mai multe condiții:

– să aibă echivalate, recunoscute sau să fi susținut toate examenele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;

– să dea toate examenele scrise și să obțină minimum nota 5 la fiecare probă;

– să obțină minimum media 6 la probele scrise.

BACALAUREAT 2020. Interdicţii pentru elevi

Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, care conţine regulile de desfăşurare a examenului de BACALUREAT 2020, candidații nu au voie să aibă asupra lor telefoane mobile, căști audio, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, sau alte tipuri de documente pe care le-ar putea folosi pentru rezolvarea subiectelor.

În cazul în care vor avea la ei unele dintre aceste obiecte, vor trebui să le depoziteze într-o sală destinată acestui scop.

În timpul examenului, elevii nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor.

BACALAUREAT 2020. Ce se întâmplă în cazul în care elevii nu respectă regulile

Elevii care încalcă regulile de mai sus sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu. Încălcarea regulilor este considerată tentativă de fraudă şi duce la eliminarea elevului din examen. Eliminarea din examen atrage după sine imposibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

De asemenea, candidații care încalcă regulile nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Cele două sesiuni la care candidaţii nu vor mai avea dreptul să participe nu iau în calcul şi sesiunea specială dedicată celor care au fost depistaţi cu temperatură peste 37,3 la triajul epidemiologic. Această sesiune specială este dedicată exclusiv elevilor care nu au putut participa la examen din motive de sănătate.

BACALAUREAT 2020. Cum se va face supravegherea elevilor

Toate sălile de examen sunt dotate cu camere de supraveghere video şi audio.

Profesorii care fac parte din comisiile de examen, inclusiv persoanele de contact și informaticienii, sunt selectați din alte unități de învățământ decât cele din care provin elevii. Supravegherea la probele scrise este asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un asistent (față de minimum doi, în anii trecuți).

Înregistrările audio-video din sălile de examen vor fi verificate de Comisiile de bacalaureat, prin sondaj, după încheierea fiecărei probei scrise. “În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen” din centrul respectiv, prevăd regulile. În cazul în care după aceste verificări se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă, absolvenții de liceu pot fi eliminați din examen.

BACALAUREAT 2020. Rezultatele la Bacalaureat, anonimizate

Pentru prima dată, în acest an s-a adoptat măsura anonimizării rezultatelor. Astfel, pe listele cu rezultatele candidaţilor nu vor apărea numele acestora, ci coduri în dreptul cărora vor fi afișate notele. Fiecare candidat va primi, înaintea afişării rezultatelor, codul specific.

Rezultatele examenului de BACALAUREAT 2020 vor fi afișate la avizierele liceelor, pe site-urile liceelor, pe site-ul Ministerului Educației și pe cele ale inspectoratelor școlare.

Nu vor fi putea face parte din comisiile de bacalaureat cadrele didactice care, în sesiunile anterioare ale examenelor, nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile sau au fost sancționate.

BACALAUREAT 2020. Calendarul primei sesiuni de Bacalaureat 2020

3 – 10 iunie 2020 Înscrierea candidaților

11 – 17 iunie 2020 Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale

22 iunie 2020 Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă

23 iunie 2020 Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

  • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
  • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

30 iunie 2020 Afișarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12:00

30 iunie 2020 Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00

1 iulie 2020 Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00

1 – 4 iulie 2020 Rezolvarea contestațiilor

5 iulie 2020 Afișarea rezultatelor finale