Baconschi: Este esenţial ca mass-media să nu confunde libertatea de informare cu propaganda politică

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a participat, sâmbătă, la Congresul Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni, declarând că este esenţial ca presa să nu înlocuiască critica constructivă cu mesaje alarmiste şi pesimiste, menţionând că încurajează media din România în descurajarea lipsei de bun simţ, transmite MEDIAFAX.

RomaniaTV.net
12 nov. 2011, 16:31
Baconschi: Este esenţial ca mass-media să nu confunde libertatea de informare cu propaganda politică

Baconschi a participat, sâmbătă, în calitate de invitat de onoare, la deschiderea celui de-al 49-lea Congres anual al Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni, eveniment organizat sub patronajul MAE, cu tema „Libertatea şi responsabilitatea în mass-media. Deontologie şi profesionalism faţă în faţă cu provocările noilor tehnologii ale comunicării”.

Potrivit unui comunicat al MAE, în debutul intervenţiei sale, ministrul Baconschi a salutat tema acestei ediţii: „Cred că libertatea şi responsabilitatea sunt cuvinte cheie în universul media şi în calitate de creştin-democrat pledez pentru echilibrul dintre libertate şi responsabilitate. Libertatea presei este evident, o garanţie a oricărei democraţii funcţionale; în acelaşi timp, nu putem să nu folosim această libertate pentru binele comun. Nu cred că este perimată ideea că presa trebuie să îşi asume acest rol de educator public, inclusiv în ceea ce priveşte promovarea unei culturi participative şi a responsabilităţii fiecărui cetăţean pentru binele comun. De aceea, într-o democraţie autentică este esenţial ca mass-media să nu confunde libertatea de informare cu propaganda politică şi, totodată, să nu înlocuiască critica constructivă cu mesaje alarmiste şi pesimiste generalizate. Libertatea de a informa implică şi responsabilitatea selecţiei unor teme de interes real”.

De asemenea, ministrul a subliniat funcţia presei de promotor al solidarităţii în cadrul societăţii: „Apreciez eforturile presei noastre de a induce un sentiment de solidaritate cu persoanele aflate în dificultate, fie cazuri individuale, fie în urma unor dezastre naturale. Mi se pare că această ancoră a solidarităţii este o valoare centrală în orice democraţie”.