Bacșișul va fi impozitat de anul viitor. Parlamentarii au stabilit procentul maxim taxat din consumație

Deputatii au decis impozitarea bacşişului de anul viitor. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie, bacșișul va fi evidențiat atât pe nota pe plată, cât și pe bonul fiscal. De asemenea, parlamentarii au stabilit procentul maxim taxat din consumație.

13 dec. 2022, 15:33
Bacșișul va fi impozitat de anul viitor. Parlamentarii au stabilit procentul maxim taxat din consumație

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege care reglementează bacşişul, stabilind că nivelul oferit va fi de maxim 15% din valoarea consumaţiei, va putea fi plătit pe card şi va fi impozitat. S-au înregistrat 189 voturi „pentru”, 34 „împotrivă” şi 4 abţineri.

Proiectul de lege reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Citeşte şi: Vești proaste pentru români! Categoria de clienți casnici de energie care ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere pentru a beneficia de plafonarea prețurilor

Bacşişul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.

Pentru operatorii economici, bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.

 

Ce valoare maximă poate avea bacşişul

Sumele provenite din bacșiș vor fi distribuite integral angajaților, iar banii din această sursă nu vor fi cuprinși în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale.

Citeşte şi: Prime de Crăciun în bani, tichete cadou sau al 13-lea salariu de Sărbători. Reguli pentru acordarea acestor facilităţi pentru angajaţii din România

Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal. Acolo vor fi prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

Nerespectarea prevederilor legate de bacșiș va fi considerată contravenție, sancționată cu amendă cuprinsă între 2.000 lei și 4.000 lei