Băncile din România au soluţionat peste 65% din cele 250.000 de solicitări de suspendare a ratelor

Băncile din România au soluționat până în prezent peste 65% din cele aproximativ 270.000 de solicitări primite de la clienții persoane fizice și juridice pentru suspendarea obligațiilor de plată lunare din contractele de credit încheiate cu acestea. Mai exact, au fost totalizate 175.000 de soluționări, restul fiind în curs de procesare, a anunțat Asociația Română a Băncilor (ARB).

RomaniaTV.net
24 apr. 2020, 10:42
Băncile din România au soluţionat peste 65% din cele 250.000 de solicitări de suspendare a ratelor

Solicitările de suspendare la plata creditelor s-au efectuat atât în baza măsurilor proactive adoptate de bănci pentru a sprijini clienții afectați de pandemia coronavirus, cât și în baza prevederilor OUG 37/2020. Până în prezent, aproximativ 260.000 clienți persoane fizice și până în 10.000 de companii au depus solicitări de suspendare a plății ratelor, mai exact 17% dintre creditele acordate persoanelor fizice și sub 10% din totalul creditelor accesate de persoanele juridice.

Citește și: Violeta Alexandru, anunţ de ultimă oră despre şomajul tehnic. „Îmi pare rău că nu am reuşit să plătim”

Solicitările de suspendare la plata creditelor pot fi transmise în termend e 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor, termenul limită fiind jumătatea lunii mai.

„Clienții ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia generată de pandemie pot beneficia de acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditului în baza OUG 37/2020. Solicitările de suspendare la plata creditelor pot fi transmise în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor OUG 37/2020, termenul limită de transmitere a solicitărilor fiind la jumătatea lunii mai” , se arată în comunicatul transmis de ARB.

”În mod voluntar și proactiv, instituțiile de credit s-au mobilizat și au comunicat soluțiile disponibile, la cerere, pentru clienții persoane fizice și companii care întâmpină dificultăți financiare generate de evoluția pandemiei. Considerăm că măsurile de amânare la plată trebuie să se aplice doar debitorilor care înregistrează dificultăți financiare ca urmare a pandemiei COVID-19, astfel încât aplicarea acestora să nu conducă la afectarea lichidității și solvabilității sistemului bancar” , se arată în comunicat.

”Apreciem că se impune responsabilizarea suplimentară a factorilor decizionali în susținerea mediului de afaceri și a consumatorilor fără afectarea stabilității industriei bancare, astfel încât sistemul bancar să poată să răspundă adecvat nevoilor clienților care întâmpină dificultăți din cauza pandemiei de coronavirus și să asigure necesarul de finanțare la nivelul întregii economii” , se conchide în comunicat.