Banii pentru plata şomajul tehnic vor fi obţinuţi din împrumuturi. Cîţu: „Trebuie să ne împrumutăm, veniturile de la buget au scăzut”

Ministrul Finanţelor a declarat că banii pentru şomajul tehnic vor fi luaţi din împrumuturi deoarece veniturile de la buget sunt în scădere pe fondul crizei generate de pandemia de coronavirus. De asemenea, Florin Cîţu a explicat că, în urma rectificării bugetare, Sănătatea va primi cei mai mulţi bani.

RomaniaTV.net
13 apr. 2020, 19:27
Banii pentru plata şomajul tehnic vor fi obţinuţi din împrumuturi. Cîţu: „Trebuie să ne împrumutăm, veniturile de la buget au scăzut”

„În special Sănătatea primește mai mulți bani și Munca, dar rectificarea se face în principal pentru Sănătate. Dar și la șomaj tehnic trebuie alocați mai mulți bani”, a precizat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, la Digi24.

Cât despre banii pentru şomajul tehnic, Florin Cîţu a explicat că aceste fonduri vor fi obţinute din împrumuturi.

„Trebuie să ne împrumutăm, veniturile de la buget au scăzut. Este clar că și noi, prin măsurile pe care le-am luat, am încurajat. Știu că sunt unele companii care ar fi trebui să plătească și am făcut acest apel la companiile care pot să plătească, să plătească, iar altele nu aveau cum.

Pentru cei care nu au depus declarația pe 25 martie am anulat orice dobândă, amendă, penalitate. Mulți nu au plătit pentru că nu au avut cum, alții au profitat. Dar fac apel la toți cei care au resurse și pot să plătească impozitele, să le plătească pentru că îi vom întoarce din acei bani imediat în economie prin plata facturilor, prin rambursarea TVA, prin plata concediilor medicale, prin șomaj tehnic. Trebuie să circulăm banii în economie pentru că așa ne vom ajuta unii pe alții”, a menţionat Cîţu.

Banii pentru pensii în aprilie, printre cele mai mari plăţi din istorie făcute de Ministerul de Finanţe

De asemenea, Florin Cîțu a anunţat că vineri a fost ziua în care Ministerul Finanţelor a făcut cele mai mari plăţi din istorie, prin plata în avans a pensiilor pentru luna aprilie.

„Veniturile la buget au scăzut cu 20 de miliarde, în timp ce cheltuielile au crescut cu 12 miliarde. A fost destul de dificil, vineri, când trebuia să facem rost de bani pentru a putea achita în avans toate pensiile. (…) Cred că a fost ziua în care am făcut cele mai mari plăţi din istorie de la Ministerul Finanţelor, şi a fost o zi complicată, pentru că pieţele nu funcţionează ca într-un moment normal, ca să te finanţezi pe termen scurt, rapid, şi prin surprindere, pentru că nu ştiam că o să plătim în avans. (…) Avem acel buffer de care nu ne-am atins, de aceea continuăm să ne finanţăm din piaţă, şi astăzi ne-am finanţat din piaţă, când găsim condiţii bune ne finanţăm, ca să facem aceste plăţi. Păstrăm buffer-ul pentru momente dificile, acordurile cu instituţii internaţionale sunt pe ultimul loc, dacă ajungem acolo. Buffer-ul ne ajunge peste 4 luni, 5 luni de zile, chiar mai mult, dar nu pot să dau cifrele exacte, pentru că sunt negocieri cu pieţele”, a afirmat ministrul Finanţelor, conform sursei citate.

Florin Cîțu, despre șomajul tehnic pentru bugetari. „Nu este ceva ce susțin acum”

Florin Cîţu a explicat că Ministerul Finanţelor nu are în lucru un proiect privind acordarea de şomaj tehnic pentru personalul plătit din bugetul de stat.

„Nu există așa ceva în discuție în Ministerul Finanțelor Publice și nu este ceva ce eu aș susține în acest moment. Astăzi este nevoie de fiecare om în administrația publică. (…) Eu știu discuțiile din spațiul public. Dar mereu am susținut o reformă a aparatului administrativ”, a spus ministrul, la Digi24.

Peste 65.000 de cereri pentru şomaj tehnic, depuse de persoane cu alte tipuri de contracte decât cele individuale de muncă

Premierul Ludovic Orban a anunțat în ședința de guvern de joi că este gata o primă variantă realizată de Ministerul Muncii pentru reducerea activității în sectorul bugetar.

Ce bugetari nu vor intra în şomaj tehnic

Bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale ar urma să se împartă și să lucreze jumătate din lună pentru 75% din salariul de bază. Proiectul nu a fost adoptat în ședința de Guvern şi urmează să mai fie discutat de membrii Executivului.

Prevederile șomajului tehnic nu se vor aplica însă personalului medical, polițiștilor, jandarmilor, profesorilor și personalului din Ministerul muncii.

Un sfert dintre salariaţi şi-au pierdut serviciul sau au intrat în şomaj tehnic. Doar 32% dintre angajaţi au încă un loc de muncă