Banitsa se numără printre cele mai îndrăgite rețete tradiționale din Bulgaria. Plăcinta cu brânză sărată este pregătită din foi fine de aluat și o umplutură simplă, dar foarte gustoasă. Dacă îți dorești să prepari acest desert, iată ingredientele necesare:
Citește și: Plăcinta ciobănașului, rețeta care face furori în această primăvară. Gustul este demențial
Banitsa este parte din identitatea culturală a bulgarilor, fiind prezentă la mesele de zi cu zi, dar și la sărbători. De anul nou, în anumite regiuni, în aceasta se ascund bilețele norocoase sau monede, o tradiție ce simbolizează speranța pentru un an prosper.
Modul de preparare nu este foarte complicat, așa că iată tot ce trebuie să faci, potrvit rețetei recomandate de chef Adi Hădean:
„Tot ce aveți nevoie este un pic de răbdare pentru a așeza foile… și, bineînțeles, pofta de brânză!
Pregătirea umpluturii:
Un bol. Un tel. O furculiță (pentru că, sincer, eu nu m-am descurcat doar cu telul) – de atât avem nevoie. Am sfărâmat brânza feta cu furculița, am adăugat iaurtul, ouăle, sare, piper și puțin lapte. Voila! Am omogenizat bine compoziția și am obținut o umplutură cremoasă.
Am lucrat cu câte două foi de plăcintă odată, pentru a forma un rulou generos. Fiecare foaie am stropit-o lejer cu unt topit – fără să exagerez, doar cât să capete acea finețe crocantă după coacere.
Și dacă tot vorbim de exagerări… pentru fiecare rulou am adăugat 3–4 linguri din umplutură. Nu mai mult, altfel compoziția va ieși din foi sau riscăm ca acestea să se rupă.
Rulourile astfel obținute le-am așezat unul câte unul, în formă de spirală, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. La final, am uns frumos toată plăcinta cu unt topit și am decorat cu semințe de susan pentru un strop de textură și gust.
Banitsa merge în cuptorul preîncălzit la 190°C pentru 40–45 de minute, sau până când devine rumenă și apetisantă.” se arată pe blogul acestuia.
Citește și: Ghișmanul: Plăcinta dobrogeană care încântă simțurile și reînvie tradiția