Barack Obama a cerut intervenţie ÎN FORŢĂ împotriva Statului Islamic, în Discursul privind Starea Naţiunii

Preşedintele american Barack Obama a cerut Congresului să aprobe folosirea forţei împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic, în cadrul discursului anual privind Starea Naţiunii.

RomaniaTV.net
21 ian. 2015, 08:29
Barack Obama a cerut intervenţie ÎN FORŢĂ împotriva Statului Islamic, în Discursul privind Starea Naţiunii

În discursul anual despre starea naţiunii, liderul de la Casa Albă a dat asigurări că Statele Unite îi vor vâna în continuare pe terorişti, oriunde s-ar afla ei.

„În primul rând, suntem alături de oamenii din întreaga lume care au fost vizaţi de terorişti – de la o şcoală din Pakistan până la străzile din Paris. Vom vâna în continuare teroriştii şi le vom dezmembra reţelele. Şi ne rezervăm dreptul de a acţiona unilateral”, a spus Obama.

Barack Obama a cerut Congresului o rezoluţie care să permită folosirea forţei împotriva organizaţiei islamiste: „Cer Congresului să arate lumii că suntem uniţi în faţa acestei misiuni, prin adoptarea unei rezoluţii care să ne permită să folosim forţa împotriva Statului Islamic”.

Ponta: Discursul lui Obama a dovedit o viziune clară şi dorinţa de a face schimbarea promisă în 2008

Preşedintele a cerut şi noi măsuri pentru închiderea controversatului centru de detenţie de la Guantanamo.
În plus, Obama a promis măsuri pentru a opri atacurile cibernetice. „În calitate de americani, suntem profund dedicaţi justiţiei – prin urmare nu are sens să cheltuim trei milioane de dolari pe deţinut pentru a păstra o închisoare pe care lumea o condamnă şi pe care teroriştii o folosesc pentru a recruta”, a punctat Barack Obama.

Pe plan economic, liderul de la Casa Albă a cerut Congresului să aprobe creşterea taxelor pentru bogaţi, pentru a ajuta familiile sărace. „Vom accepta o economie în care doar unii să câştige spectaculos?”, a spus Obama, care a subliniat intrarea SUA într-o nouă eră economică. El a cerut apoi să se depună eforturi pentru progresul acordurilor de liber-schimb cu Uniunea Europeană şi regiunea Asia-Pacific, solicitând Congresului adoptarea unei „proceduri accelerate” de negocieri.

Alte puncte importante în discursul lui Barack Obama:

IRAN

„Diplomaţia noastră lucrează cu respect pentru Iran, unde, pentru prima dată de un deceniu am oprit avansarea programului nuclear şi stocarea de material nuclear. Până în primăvară, avem şansa de a putea negocia un acord complet care să împiedice Iranul să deţină o armă nucleară, care securizează America şi aliaţii ei, inclusiv Israelul, evitând un nou conflict în Orientul Mijlociu. Nu există nicio asigurare că negocierile vor fi încununate de succes (…) dar noi sancţiuni vor submina în mod sigur eforturile diplomatice. Acest lucru nu are sens, de aceea mă voi opune prin veto”.

CUBA

„În acest an, Congresul ar trebui să înceapă munca pentru a pune capăt embargoului, pe care Washingtonul îl impune Havanei de peste jumătate de secol. În Cuba, vom pune capăt unei politici care a încetat de multă vreme să funcţioneze. Când ceea ce facem nu mergem de 50 de ani, este momentul să încercăm altceva. Mâna întinsă în semn de prietenie poporului cubanez permite întoarcerea paginii unei moşteniri de sfidare”.

RUSIA – UCRAINA

„Apărăm principiul potrivit căruia marile puterni nu pot intimida ţările mici opunându-ne agresiunii ruse, susţinând democraţia în Ucraina şi asigurându-i pe aliaţii noştri din NATO. Anul trecut, atunci când îndeplineam munca dificilă de impunere de sancţiuni împreună cu aliaţii noştri, unii au sugerat că agresiunea (preşedintelui rus Vladimir) Putin constituie o magistrală demonstraţie de strategie şi forţă. Ei bine, astăzi Statele Unite sunt cele care se menţin puternice şi unite cu aliaţii lor, în timp ce Rusia este izolată, iar economia sa este făcută bucăţi”.

ANTISEMITISM

„Respectăm demnitatea umană (…). De aceea ne exprimăm împotriva intensificării deplorabile a antisemitismului în unele părţi ale lumii. De aceea continuăm să respingem stereotipurile insultătoare în privinţa musulmanilor, a căror majoritate împărtăşeşte angajamentul nostru pentru pace”.