Barack Obama propune un plan de UN MILIARD de dolari pentru SECURITATE în Europa de Est

Preşedintele american Barack Obama a propus marţi, la Varşovia, alocarea unei sume de până la un miliard de dolari pentru desfăşurarea de noi forţe americane - terestre, navale şi aeriene - în Europa de Est, pe fondul crizei din Ucraina, informează AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
03 iun. 2014, 10:42
Barack Obama propune un plan de UN MILIARD de dolari pentru SECURITATE în Europa de Est

Barack Obama propune alocarea unui miliard de dolari pentru un plan de securitate în Europa de Est. Liderul de la Casa Albă anunţase anterior că se va întâlni cu lideri din ţări central şi est-europene, inclusiv cu lideri români, prilej cu care vor putea fi discutate chestiuni legate de acest plan.

Citeşte şi Barack Obama trimite Europei de Est un MESAJ SACROSANCT

Această ‘iniţiativă pentru asigurarea (securităţii) Europei’ trebuie aprobată de Congresul SUA. Ea ar trebui să servească, de asemenea, la dezvoltarea capacităţilor ţărilor care nu sunt membre ale NATO, cum ar fi Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, pentru a le permite să coopereze cu Statele Unite şi aliaţii lor occidentali şi pentru a-şi consolida propria lor apărare, a precizat Casa Albă.

Statele Unite ale Americii stau alături de aliaţii lor, aşa cum au stat şi ei alături de noi’, precizează comunicatul difuzat la începutul vizitei preşedintelui Obama în Polonia, prima etapă a turneului său european.

Dacă acest plan este aprobat, acesta va fi măsura cea mai concretă luată de Barack Obama pentru a da asigurări privind securitatea aliaţilor săi din Europa de Est şi pentru a transmite Rusiei mesajul că Washingtonul se opune ferm acţiunilor sale din Ucraina.

SUA îşi pot revizui prezenţa militară în Europa, în funcţie de provocări

Planul are drept scop intensificarea exerciţiilor şi pregătirii trupelor şi forţelor aeriene desfăşurate de Statele Unite în Europa. El prevede, de asemenea, trimiterea de experţi americani în ţările est-europene, pentru a pregăti instalarea echipamentelor şi îmbunătăţirea infrastructurii, care ar putea fi utilizate rapid de NATO în cazul în care va fi necesar.

Citeşte şi Barack Obama vrea FOND SPECIAL, de 5 MILIARDE de dolari, pentru lupta împotriva TERORISMULUI

Potrivit comunicatului Casei Albe, planul prevede de asemenea ‘o participare sporită’ a forţelor navale americane în cadrul NATO, desfăşurate în special în Marea Neagră şi Marea Baltică.Totodată, Washingtonul şi-a putea revizui prezenţa militară în Europa, ‘în funcţie de noile provocări privind securitatea acestui continent’.

Cu toate acestea, noile măsuri nu vin în detrimentul acţiunilor de ‘reechilibrare’ a puterii americane în regiunea Asia-Pacific, a subliniat Casa Albă.