Barajul de acumulare de la Mihăileni va fi terminat în 2014

Barajul de acumulare de la Mihăileni, judeţul Hunedoara, a cărui construcţie a început în urmă cu peste 25 de ani, va fi terminat în 2014, anunţă ministrul delegat pentru Păduri, Ape şi Piscicultură, Lucia Varga, care spune că în acest an se vor aloca 5,2 milioane de lei pentru lucrări.
Romania TV
04 mart. 2013, 16:01
Barajul de acumulare de la Mihăileni va fi terminat în 2014

Ministrul delegat pentru Păduri, Ape şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Deva, că barajul de la Mihăileni, din judeţul Hunedoara, a cărui construcţie a început în urmă cu peste 25 de ani, va fi finalizat în 2014.

„Lucrările la această acumulare sunt de 25 de ani în derulare. Localităţi precum Crişcior, Brad, Vaţa ar fi fost apărate împotriva inundaţiilor dacă erau lucrările finalizate. Vom aloca fonduri pentru realizarea lucrărilor de montare a echipamentelor hidromecanice şi de finalizare a lucrărilor la baraj, urmând ca până anul viitor să clarificăm şi situaţia strămutărilor. Pentru început, anul acesta alocăm 5,2 milioane de lei, dintre care un milion de lei pentru finalizarea lucrărilor la baraj, şi 4,2 milioane de lei pentru realizarea lucrărilor de montare a echipamentelor hidromecanice”, a spus Lucia Varga, potrivit Mediafax.

Ea a susţinut că a cerut constructorilor detalii referitoare la costurile pentru strămutarea familiilor care au locuinţe în zona ce va fi inundată. „Ni s-au părut foarte mari sumele. Ele sunt aşa şi datorită faptului că sunt costuri mari cu intabularea terenurilor şi cu racordarea locuinţelor la utilităţi. Vom vedea cum reuşim să scădem aceste costuri”, a declarat ministrul delegat pentru Păduri, Ape şi Piscicultură.

Decizia construirii barajului de la Mihăileni a fost luată în 1984, când s-a decis şi exproprierea a 64 de familii ale căror gospodării din sat urmau să fie acoperite de ape. Lucrările efective au început în 1987 şi s-au derulat într-un ritm alert, până în 1990.

După Revoluţie, s-au găsit din ce în ce mai greu bani pentru investiţie, Guvernul rezumându-se să dea doar bani pentru operaţiuni de conservare. Abia în 1999-2000 s-au alocat bani pentru ridicarea a jumătate din cele aproximativ 64 de case necesare strămutării. Un număr de 30 de familii au fost strămutate de pe vatra fostului sat hunedorean Mihăileni până în luna octombrie 2010, iar alte 35 de familii urmează să fie mutate în acelaşi cartier de case situat la marginea municipiului Brad.

Acumularea de la Mihăileni are ca rol principal atenuarea viiturilor produse pe valea Crişului Alb, zonă în care, aproape în fiecare primăvară, se produc inundaţii. Lacul de acumulare va absorbi o reţea de pâraie care se întinde pe 4.000 de kilometri pătraţi, va avea o capacitate de peste zece milioane de metri cubi, un luciu de apă de aproape 110 hectare şi o lungime de 4,5 kilometri.

Pe de altă parte, din acest lac se va furniza apă potabilă pentru comuna Crişcior şi municipiul Brad, iar digul va avea şi o turbină pentru producerea de energie electrică.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Vești proaste pentru sute de mii de șoferi din România. Toți care au mașini diesel cu peste 150.000 de kilometri ar putea fi obligați să înlocuiască o piesă scumpă
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Ingrediente naturale care ajută vița de vie să se prindă și să crească viguros. Ce adaugi în sol până la final de mai
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cea mai bună pâine pentru diete. Mănânci și nu te îngrași0
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Decizie de ULTIMĂ ORĂ în cazul lui Ionel Ganea, după ce și-a rănit grav fiul în urma unui accident rutier Micuțul de doar 2 anișori se află în stare critică 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru românii care au muncit 10 ani în grupe de muncă! Cum se face de fapt calculul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești