Barroso: Toate statele UE ar trebui să adopte euro

Toate statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să aibă euro ca monedă. Aceasta este părarea preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. El afirmă că o  Uniune Europeană divizată nu va merge, scrie Mediafax.

RomaniaTV.net
10 nov. 2011, 06:41
Barroso: Toate statele UE ar trebui să adopte euro

Moneda unică este „inima UE”, a afirmat Barroso, iar „apartenenţa la euro sau încercarea de a face parte (din zona euro) ar trebui să definească UE”.

Portughezul a lansat un apel către ţările reticente faţă de o integrare europeană mai profundă să nu le împiedice pe cele care vor să avanseze pe această cale.

„Viteza Uniunii Europene şi a zonei euro nu poate fi cea a membrilor săi cei mai lenţi sau cei mai reticenţi. Trebuie să existe, şi chiar există, măsuri de protecţie pentru cei care nu vor să participe la mişcare. Dar una este să nu participi şi alta este să îi împiedici pe alţii să avanseze”, a precizat Barosso.

El a afirmat că o Uniune Europeană divizată nu va merge, recunoscând că provocarea este cum să se aprofundeze integrarea în zona euro fără să se creeze diviziuni cu cei care nu sunt încă acolo.â

În faţa problemelor zonei euro, afectată de criza datoriilor care se amplifică pe zi ce trece, unele ţări, în primul rând Germania, vor modificarea tratatelor europene pentru a prevedea o integrare mai profundă şi mecanisme coercitive de controlare a finanţelor publice ale unora şi celorlalţi.

Aceste proiecte nu sunt apreciate de unele state UE din afara zonei euro, în special de Marea Britanie, care se opune unei integrări europene mai profunde.