Băsescu: Am fi în dificultate dacă băncile din străinătate ar trimite mai puţini bani în România

Şeful statului se teme ca băncile mamă să nu micşoreze fluxurile de capital către filialele lor din România.

RomaniaTV.net
26 oct. 2011, 13:43
Băsescu: Am fi în dificultate dacă băncile din străinătate ar trimite mai puţini bani în România

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România ar fi „într-o dificultate foarte mare” dacă fluxurile de capital oferite de bancile mamă spre a fi utilizate la băncile lor din România s-ar micşora, explicând că nu s-ar mai putea finanţa nici măcar bugetul de cheltuieli de anul acesta.

Şeful statului a precizat că, anul acesta, România a împrumutat de pe piaţa bancară internă 56 de miliarde de lei – sumă ce va fi completată de împrumuturile ce vor fi realizate până la sfârşitul anului – pentru a-şi acoperi cheltuielile bugetare şi a susţine deficitul.

„Aceasta înseamnă 13,2 miliarde de euro, de pe piaţa internă, plus alte două miliarde de euro de pe piaţa externă”, a menţionat el, citat de Mediafax.

Potrivit lui Băsescu, dacă fluxurile de capital oferite de bancile mamă spre a fi utilizate la băncile lor din România s-ar micşora, România ar fi într-o dificultate foarte mare, „adică n-am mai putea finanţa nici măcar bugetul de cheltuieli de anul acesta„.

„De aceea noi susţinem ca în procesul de capitalizare a băncilor din zona euro să se ţină cont şi de nevoia de a se menţine fluxurile de capital către filialele acestor bănci din zona euro, filiale aflate în zona non-euro”, a spus preşedintele Băsescu.

Şeful statului a făcut aceste declaraţii înainte de plecarea spre Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European.