Băsescu: ASF – o cloacă. Cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), unde, în opinia sa, este "o cloacă".

19 feb. 2014, 18:06
Băsescu: ASF – o cloacă. Cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri VIDEO

„Cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a ASF. ASF este o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă. Fie că vorbim de Radu Ruşanu, de Daniel Dăianu, de Ursache, de soţia domnului Chiţoiu, de Dan Mircea Popescu, de doamna Zgonea, de consilierii primului-ministru, toată această cloacă trebuie curăţată de la ASF”, a declarat Băsescu, la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.

VEZI ŞI Autoritatea de Supraveghere Financiară, sinecura preferată de a rudelor politicienilor

El a adăugat că ar trebuit făcut din ASF „o instituţie cu autoritate profesională şi morală”.

„Poate o să-mi spuneţi de ce spun despre domnul Dăianu, că are o imagine bună. O avea o imagine bună, dar îl ştiu când a fost ministru în Guvernul Convenţiei. Acolo n-a fost în stare de nimic. La televizor dă din gură inteligent chiar. După ce s-a dovedit foarte priceput în afacerile personale cu Sima, a venit să-şi recupereze pierderile făcând parte din conducerea ASF. Eu îl invit să aibă decenţa să-şi recupereze pierderile din altă parte. Iar Ruşanu n-are nicio legătură cu piaţa de capital. Taxele impuse pieţei de capital pentru a-şi putea susţine salariile pe care şi le-au dat sunt nepermise şi fac viaţa grea firmelor care sunt pe piaţa de capital”, a susţinut Băsescu.

Potrivit preşedintelui, incompetenţa din ASF şi „clientela” fac această instituţie să pară a fi „arborele genealogic al USL”.

„Îi găseşti cu rude, cu naşii, cu cumetrii, cu toată lista de clientelă, arborele genealogic al USL, asta este ASF! Şi el este reprezentativ şi pentru clientelism şi pentru incompetenţă. De aceea, cer Parlamentului, cel care controlează ASF, să îşi ia rolul în serios şi să cureţe imediat ASF, organizând un sistem de desemnare a conducerii ASF şi a personalului din ASF care să elimine clientelismul şi incompetenţa. Nu ne putem juca cu o piaţă de 10 miliarde de euro. Sigur, ea este foarte mică în raport cu pieţele din alte ţări, dar pentru Romania este o piaţă importantă”, a conchis şeful statului. 

Şi premierul Victor Ponta a declarat miercuri că salariile de la ASF sunt mult prea mari şi consideră că problma diferenţelor uriaşe dintre salariile din instituţiile de stat trebuie rezolvată.