Băsescu, despre Deveselu: Facilitatea antirachetă arată că suntem un partener de încredere pentru SUA şi NATO

Preşedintele Traian Băsescu este de părere că facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Deveselu reprezintă o dovadă că România este un partener de încredere atât pentru SUA, cât şi pentru NATO.

28 oct. 2013, 08:34
Băsescu, despre Deveselu: Facilitatea antirachetă arată că suntem un partener de încredere pentru SUA şi NATO

‘Este o zi importantă pentru noi astăzi. Unul dintre principalele noastre obiective în relaţia bilaterală cu SUA, cel referitor la securitate şi apărare, începe să devină realitate. Apreciem această investiţie în securitate ca pe o investiţie în România, până la urmă, pentru că este o dovadă că suntem un partener de încredere pentru SUA şi pentru NATO’, a spus Băsescu, citat de Agerpres.

El a făcut această declaraţie în debutul întrevederii pe care a avut-o luni dimineaţă, la Palatul Cotroceni, cu o delegaţie de oficiali americani condusă de James N. Miller, subsecretar pentru politica de apărare în cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii.

Şeful statului le-a mulţumit oficialilor americani pentru încrederea pe care au arătat că o au în ţara noastră.

Urmează ca de la ora 12,00 preşedintele Traian Băsescu să participe la ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Deveselu, în aplicarea Acordului între România şi Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.

La eveniment vor fi prezenţi şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, precum şi alţi oficiali români, dar şi americani.

Delegaţia americană va fi condusă de James Miller, adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare, şi va include alţi înalţi oficiali din cadrul Departamentului Apărării, Departamentului de Stat şi comandamentelor forţelor americane din Europa.

Din partea Alianţei Nord-Atlantice participă ambasadorii Alexander Vershbow, secretar general adjunct, şi Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO pentru ameninţări emergente de securitate.

Vor fi prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai Ministerelor Afacerilor Externe din Polonia şi Turcia, state care găzduiesc sau vor găzdui componente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice şi care contribuie, astfel, la sistemul antirachetă al NATO.

 

VEZI SI:

Ne desprindem cu adevărat de Est: Luni începe construcţia scutului antirachetă de la Deveselu