Bătaie de joc din partea Ministerului educației. Elevi anunțați că s-au calificat la etapele naționale de la Olimpiadele de Biologie, Chimie și Geografie, scoși din concurs fără explicații

Mai mulți elevi calificați la etapele naționale ale Olimpiadelor naționale de Biologie, Chimie și Geografie au fost anunțați că nu se mai regăsesc pe listele elevilor participanți la fazele pe țară, din aprilie, potrivit surselor Edupedu.ro. Elevii și profesorii ar fi sesizat diferențele de pe listele primite în tabele centralizate de la Ministerul Educației prin inspectorii școlari, fără alte precizări de la centru.

31 mart. 2024, 18:11
Bătaie de joc din partea Ministerului educației. Elevi anunțați că s-au calificat la etapele naționale de la Olimpiadele de Biologie, Chimie și Geografie, scoși din concurs fără explicații

Bătaie de joc din partea Ministerului educației. Elevi anunțați că s-au calificat la etapele naționale de la Olimpiadele de Biologie, Chimie și Geografie s-au trezit că nu se mai regăsesc pe listele elevilor participanți la fazele pe țară, din aprilie, și nu merg mai departe în concurs. Decizia a fost luată de Ministerul Educației după ce instituția ar fi uitat să ia în calcul, pentru numărul de locuri totale, un întreg sector din București, cel puțin în cazul Olimpiadei Naționale de Geografie (ONG), arată informațiile Edupedu.ro.

Citește și: Se taie bursele „de merit” ale corigenţilor şi repetenţilor. 8500 de elevi cu medii sub 5 nu mai primesc bani din septembrie 2024

Cu alte cuvinte, locurile elevilor calificați, validați de inspectoratele școlare și apoi anunțați că sunt calificați, adică merg mai departe la etapele naționale care vor avea loc în luna aprilie, au fost luate prin redistribuire către alți elevi din țară.

În cazul Olimpiadei Naționale de Chimie (ONCh), mai mulți elevi din județele Suceava și Mureș, de exemplu, ar fi fost tăiați de pe liste fără nicio explicație, conform sursei citate.

La Olimpiada Națională de Chimie (ONCh) ar exista în acest moment și probleme în ceea ce privește bugetarea competiției. Ministerul Educației ar fi pregătit finanțarea pentru circa 200 de participanți, în condițiile în care sunt așteptați peste 300.

Numărul mai mare de participanți rezultă după ce elevii de clasa a VII-a care participau, prin tradiție, la concursul dedicat „Raluca Rîpan”, au fost incluși în olimpiada „mare” (ONCh), după tăierea concursului național din listele de concursuri organizate în 2024.

Citește și: Mama elevului care și-a lovit diriginta cu bestialitate contestă decizia de exmatriculare a fiului său

În paralel, un elev din județul Prahova care ar fi marcat neregulamentar răspunsurile în căsuțele de pe lucrarea de la Olimpiada de Biologie s-a calificat la națională pe locuri suplimentare, după intervenția Ministerului Educației.