Bătrâna de 73 de ani care vinde mături în costum popular. Tanti Vasilica merge în fiecare zi 12 kilometri pe jos

Bătrâna de 73 de ani care vinde mături în costum popular. Tanti Vasilica, din satul Streaua, de lângă Ştefăneşti-Argeş, merge zilnic pe jos 12 kilometri până în centrul orașului, pentru a-și vine coșurile și măturile din răchită pe care le face.

25 mart. 2023, 15:29
Bătrâna de 73 de ani care vinde mături în costum popular. Tanti Vasilica merge în fiecare zi 12 kilometri pe jos
Bătrâna de 73 de ani care vinde mături în costum popular

Bătrâna de 73 de ani care vinde mături în costum popular. Vasilica Negru locuiește într-o casă veche, în vârful unui deal, la șase kilometri de orașul Ștefănești. Rareori vezi vreun autobuz traversând satul, dar distanța nu a împiedicat-o să-și câștige traiul. Produce coșuri din răchită și mături, pe care le vinde în centrul orașului.

Citește și: O bătrână de 82 de ani şi nora ei de 53 de ani au fost trimise în judecată pentru tentativă de furt de porumb, după un an şi jumătate de anchetă

Bătrâna de 73 de ani care vinde mături în costum popular

Tanti Vasilica nu pierde nicio slujbă de la biserică decât dacă e bolnavă. E cel mai politicos om pe care l-am cunoscut şi nu rămâne datoare nimănui. Recent a venit la Primăria Ştefăneşti să aducă dovada cuponului de pensie în baza căruia a primit măşti şi să îmi restituie cei 10 lei pe care îi trimisesem pentru maxi-taxi ca să vină la o expoziţie pe care am organizat-o la Centrul Cultural Ştefăneşti despre holocaustul romilor.

Mi-a reamintit că merge pe jos şi că fiind bolnavă, nu a putut călători. Dacă aş avea posibilitatea legală, aş lua-o la Centrul Cultural Ştefăneşti pentru a le preda copiilor meşteşuguri. Şi dacă le-ar preda o lună copiilor ar fi un lucru minunat”, spune Lavinia, potrivit adevărul.ro.

Nici vârsta, nici distanța nu au împiedicat-o să-și câștige traiul. Și nu oricum, ci mereu îmbrăcată în straie populare. Are acasă zeci de costume primite de la alții, pe care le scoate zilnic la oraș. Mersul pe jos nu i se pare o povară pentru tanti Vasilica, chiar dacă e mai greu atunci când e frig, însă spune că s-a oblișnuit de atâția ani. “Port costum popular de când eram mică, nu pot face altfel. Am şi mai multe costume populare pe care le-am primit. Fac coşuri şi mături din copilărie, mama şi tata îmi dădeau peste mână când eram mică dacă nu lucram bine, îmi spuneam că trebuie să am o meserie şi să o fac bine. Şi, încet-încet, a început să îmi placă să fac coşuri şi mături din răchită, să împletesc la ele ore în şir…”, a povestit bătrâna.