Bătrâni singuri, morți în condiții suspecte după ce și-au lăsat averea, prin testament, unui cuplu de tineri

Doi bătrâni au murit în condiții suspecte după ce și-ar fi lăsat averea, prin testament, unui cuplu de tineri din Bihor. Numai moartea unuia dintre bătrâni este anchetată în două dosare penale, în celălalt caz nu a fost deschis dosar penal.

14 feb. 2024, 12:50
Bătrâni singuri, morți în condiții suspecte după ce și-au lăsat averea, prin testament, unui cuplu de tineri

Cei doi bătrâni morți în condiții suspecte nu au legătură unul cu celălalt. Niciunul dintre ei nu avea rude apropiate cărora să le lase averea după ce ei aveau să nu mai fie. Așa că s-au văzut nevoiți să apeleze la străini care să le poarte de grijă până la sfârșitul vieții și cărora le-au lăsat agoniseala de o viață. Sebastian Burcă și concubina lui, Ghizela Bălan, din Bihor, s-au apropiat de acești bătrâni, le-au câștigat încrederea, iar aceștia și-au trecut averea pe numele Ghizelei Bălan.

Bătrâni înstăriți, morți în condiții suspecte după ce și-au lăsat averea prin testament unui tânăr pe care nu-l cunoșteau

Ambii bătrâni – Augustina Buzdugan și Alexandru Lökösházy – au murit în condiții suspecte. Cât despre testamentele prin care și-au lăsat averea Ghizelei Bălan, se pare că și acestea au fost făcute în condiții neclare. Ambele testamente au fost legalizate de același notar din Oradea, Lucia Ochiș.

Ceea ce părea inițial doar o escrocherie bine elaborată se transformă apoi într-o serie de morți suspecte care ajung știri la televizor și dosare pe mesele procurorilor. Însă povestea nu se termină aici, ci continuă să se desfășoare și astăzi. O poveste incredibilă în care răul triumfă nu pentru că oamenii buni sunt pasivi, ci pentru că trăiesc într-un stat eșuat, cu instituții nefuncționale.

Deși e vorba de moartea unor bătrâni singuri, mai mulți prieteni și vecini ai acestora se încăpățânează să ceară explicații și se revoltă în fața lipsei de reacție a autorităților. După mai bine de patru ani în care procurorii nu sunt capabili să stabilească nimic, cunoscuții bătrânilor apelează la presă”, arată ancheta Recorder.

Citeste si O nouă escrocherie pentru jefuirea bătrânilor! Cum funcționează metoda pachetului cu „ajutoare de la biserică”

Dosar penal deschis doar în cazul unei singure morți

Doar moartea bătrânului Alexandru Lökösházy este anchetată. În acest caz, s-au deschis două dosare penale: unul este instrumentat de DNA Oradea și vizează averea însușită în mod fraudulos, iar celălalt – de moarte suspectă, deschis in rem de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Moartea Augustinei Buzdugan și preluarea averii sale de către Burcă și concubina sa nu este anchetată de procurori.

Potrivit investigației Recorder, Sebastian Burcă și Ghizela Bălan dețin 46 de terenuri și case, printre care și imobile preluate de la Aurora Buzdugan și Alexandru Lökösházy. În prezent, pe numele lui Burcă nu există nicio acuzație, fiind audiat doar ca martor. Concubina sa, Ghizela Bălan, cea care apare ca beneficiară a averii lui Lökösházy, este urmărită penal pentru uz de fals, o expertiză de la Timișoara arătând că testamentul nu a fost scris integral de fostul expert auto.

Citeste si La 93 de ani le dă clasă tinerilor de 25. Bătrânica din Ținutul Momârlanilor uimește cu pofta ei de viață