Băutura care te omoară încet și sigur! Specialiștii au tras un semnal de alarmă

Cu siguranță, dacă nu cumva o bei zilnic, se întâmplă destul de des să consumi această băutura. Ei bine, ar trebui să încetezi acum, deoarece specialiștii au tras un semnal de alarmă îngrijorător.

07 mart. 2024, 14:41
Băutura care te omoară încet și sigur! Specialiștii au tras un semnal de alarmă
https://www.romaniatv.net/mosii-de-iarna-2024-ce-fel-de-alimente-trebuie-sa-contina-pachetul-pe-care-il-dam-de-pomana-in-sambata-mortilor_8178769.html

Băutura pe care ar trebui să o evităm cu orice preț a fost marcată ca extrem de periculoasă de către specialiști, deoarece poate crește semnificativ riscul de a dezvolta o afecțiune gravă, pe care, se pare, că mulți oameni o au. Mulți consumă astfel de băuturi îndulcite artificial de mai multe ori pe săptămână sau chiar zilnic, fără să conștientizeze pericolele la care se expun. Experții au emis un avertisment serios pentru cei care le consumă.

Citește și: Ceaiul de pătrunjel, o minune pentru cei ce vor să scape de surplusul de grăsime. Băutura care te ajută să dai jos cinci kilograme în doar trei zile

Dacă se consumă doi litri sau mai mult pe săptămână de astfel de băutura – echivalentul unui suc dietetic mediu de la fast-food – atunci riscul de fibrilație atrială, o formă de bătaie neregulată a inimii, crește cu 20%. Comparativ cu cei care nu consumă aceste băuturi, persoanele care le consumă au un risc semnificativ mai mic de a dezvolta această afecțiune.

Fibrilația atrială se caracterizează prin bătăi neregulate ale inimii, descrise adesea ca „tremur”, „flip-flop” sau „flutter” al inimii în piept. Un studiu citat de CNN indică faptul că, în cazul consumului unui număr similar de băuturi îndulcite cu zahăr, riscul de apariție a acestei afecțiuni este de 10%.

Pe de altă parte, consumul de sucuri pure și neîndulcite, precum cele de portocale sau de legume, a fost asociat cu un risc cu 8% mai mic de fibrilație atrială. Recomandarea este să înlocuim astfel de băuturi cu apă, care este o opțiune mult mai sănătoasă.

“Apa este cea mai bună alegere și, pe baza acestui studiu, băuturile îndulcite fără și cu puține calorii ar trebui să fie limitate sau evitate”, a declarat Kris-Etherton, membru al comitetului de nutriție al Asociației Americane a Inimii, citat de CNN.

În SUA, fibrilația atrială reprezintă principala cauză de accident vascular cerebral. De altfel, accidentele vasculare cerebrale ce au legătură cu această afecțiune au tendința de a fi “mai grave decât accidentele vasculare cerebrale cu alte cauze subiacente”, conform precizărilor Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Mai mult, fibrilația atrială poate provoca formarea de cheaguri de sânge și insuficiență cardiacă. Afecțiunea “poate crește riscul de atac de cord, de demență, de boli de rinichi. Toate aceste lucruri sunt probabil riscuri pe termen lung”, după cum a declarat, pentru CNN, Dr. Gregory Marcus, profesor de medicină la University of California, San Francisco School of Medicine și șef asociat al cardiologiei pentru cercetare la UCSF Health.

Citește și: Moșii de iarnă 2024! Ce fel de alimente trebuie să conțină pachetul pe care îl dăm de pomană în Sâmbăta Morților