BEC: O alianţă poate păstra numele doar dacă nu schimbă componenţa. Vezi documentele care au „îngropat” USD

Denumirea USD - Uniunea Social-Democrată - a fost respinsă de Biroul Electoral Central, din cauză că a mai fost folosită în 1996. Decizia BEC a fost luată ca urmare a unei contestaţii formulate de reprezentantul PDL în Biroul Electoral Central, potrivit unui comunicat al Biroului.

RomaniaTV.net
03 mart. 2014, 17:50

Reprezentantul PDL in Biroul Electoral Central, Cristian Ene, a contestat, in sedinta de luni a BEC, problema denumirii aliantei USD formata din PSD, UNPR si PC.

Motivarea reprezentantului PDL in BEC a fost ca inregistrarea aliantei USD (Uniunea Social Democrata) este contrara legii 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European care precizeaza clar in articolul 7, aliniat 1, ca: „Alianta electorala care a participat la alegerile anterioare, indiferent de tipul acestora, sub o denumire o poate pastra numai daca nu si-a schimbat componenta initiala. De asemenea, denumirea respectiva nu poate fi utilizata de o alta alianta„. In anul 1996, USD, ca alianta formata din PD si PSDR, a candidat sub acest nume la alegerile locale, parlamentare si prezidentiale, potrivit comunicatului BEC.

Documentele pe baza cărora PDL a contestat folosirea denumirii USD au fost prezentate de site-ul stiripesurse.ro.

Inregistrarea USD ca alianţă politică a fost respinsă de BEC, pentru că denumirea a mai fost folosită.

Uniunea Social Democrată a fost o alianță electorală pentru alegerile din 1996, formată între PD (fostul FSN) și PSDR (Partidul Social-Democrat Român, parte a CDR până în 1992). USD s-a constituit pe 27 septembrie 1995.

Uniunea Social Democrată (2014) s-a format ca alianță electorală în urma deciziei comune a PNL și a celorlalte trei partide din USL de a participa separat la europarlamentare.

Decizia BEC nu este definitivă, ea putând fi contestată de USD.

Premierul Victor Ponta a declarat că va schimba numele USD.

„O să schimbăm, dar din păcate nu participă USL în alegeri. Deci, USD este asemănător cu cine? O să studiem şi o să ne conformăm deciziei”, a spus Ponta.