Becali a DEMISIONAT din PNL după ce a fost condamnat, dar RĂMÂNE DEPUTAT

Gigi Becali şi-a dat demisia din PNL. El a vrut să îl lase pe Crin Antonescu să-i decidă soarta în partid, însă şeful liberalilor a spus că demisia este un act unilateral şi că partidul a luat act de el. Totuşi, Becali va rămâne deputat, nu ştie cât timp pentru că luni a anunţat îşi doreşte să redevină europarlamentar. 

RomaniaTV.net
11 feb. 2013, 14:08
Becali a DEMISIONAT din PNL după ce a fost condamnat, dar RĂMÂNE DEPUTAT

Deputatul PNL Gigi Becali a fost condamnat, luni, la trei ani de închisoare cu suspendarea pedepsei, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru sechestrare de persoane, beneficiind de circumstanţe atenuante, întrucât a stăruit în a-şi repara paguba pricinuită.

Potrivit sursei citate, în baza art. 861 Cod penal, ICCJ a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor rezultante de câte trei ani închisoare, aplicate inculpaţilor Becali, Dediu, Zmărăndescu, Mihai şi Popa pe durata unui termen de încercare de câte opt ani, stabilit conform dispoziţiilor art.862 Cod penal. „Aplică inculpaţilor George Becali, Ştefan Fănuş Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu şi Mihai Mila pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 lit.a teza a II-a şi lit.b Cod penal, pe durata şi în condiţiile prevăzute de art.71 Cod penal”, mai notează ICCJ.

Articolul 64 Cod penal se referă la interzicearea unor drepturi, însă aplicarea articolului 71, care prevede modul de executare a pedepsei accesorii, stipulează că „pe durata suspendării condiţionate a pedepsei închisorii sau a suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, se suspendă şi executarea pedepselor accesorii”.

De altfel, în minută, ICCJ precizează că, în baza art.71 alin.5 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepselor accesorii aplicate inculpaţilor George Becali, Ştefan Dediu, Cătălin Zmărăndescu, Mihai Mila şi Marcel Popa, pe durata termenului de încercare (de opt ani).

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, secretar al Camerei Deputaţilor, a declarat, luni, după ce s-a anunţat sentinţa în cazul parlamentarului, că George Becali îşi păstrează mandatul de deputat, dacă în sentinţa de condamnare nu se specifică pierderea drepturilor electorale.

Întrebat despre declaraţia lui Becali că ar pleca definitiv din ţară, Eugen Nicolicea a arătat că interpretările sunt eronate, iar afirmaţia lui George Becali a fost „emoţională”.

Luni, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că George Becali a demisionat din PNL şi că acesta va activa în continuare ca parlamentar independent.

Demisia este un act unilateral de voinţă şi nu se aprobă. Domnul Becali a demisionat din PNL şi este deputat independent „, a spus Crin Antonescu. „A fost o relaţie normală, civilizată, politică şi umană„, a descris Antonescu parteneriatul său cu Becali.

„Am luat act de demisia domnului George Becali din PNL. În consecinţă, domnul Becali este în continuare un  deputat independent”, a declarat şi purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu.

Voicu a precizat că, în cazul în care nu ar fi demisionat, Becali şi-ar fi pierdut oricum calitatea de membru al PNL în urma sentinţei ICCJ, potrivit Statutului partidului.

Întrebat dacă Becali va activa ca independent pe lângă grupul PNL, Voicu a răspuns: „Este o decizie a grupului, nu s-a discutat încă despre acest lucru.”

La rândul său, deputatul PNL Alina Gorghiu a precizat că Becali nu şi-a exprimat intenţia dacă va activa ca independent pe lângă grupul PNL.

Deputatul Gigi Becali a declarat luni, la Sport.ro, că se va consulta cu avocaţii săi pentru a vedea dacă va putea să îşi reia mandatul de europarlamentar.