Belgia cere sprijin internaţional pentru a mânca toată cantitatea de cartofi congelaţi adunată pe timpul pandemiei

Belgia are nevoie de sprijin la nivel internațional pentru a mânca toată cantitatea de cartofi neexpediați care s-au adunat în timpul pandemiei de coronavirus, potrivit Politico.

RomaniaTV.net
01 mai 2020, 15:23
Belgia cere sprijin internaţional pentru a mânca toată cantitatea de cartofi congelaţi adunată pe timpul pandemiei

Industria de cartofi a Belgiei a îndemnat cetățenii să îndure o porție mare de calorii și se îndrepte, de două ori pe săptămână, către localurile care servesc cartofi prăjiți, pentru a ajuta la reducerea surplusului.

Însă, 11 milioane de belgieni nu vor putea să facă față misiunii de unii singuri.

Citește și: În plină pandemie, belgienii sunt îndemnaţi să mănânce cartofi prăjiţi de două ori pe săptămână

Belgia, statul de la Marea Nordului unde a devenit celebră combinația dintre midii cu cartofi prăjiți și maioneză, este cel mai mare exportator de cartofi congelați, însă a fost afectat de încetinirea comerțului pe timpul pandemiei. Industria belgiană de cartofi a avertizat că mai mult de 750.000 de tone de cartofi ar putea fi aruncați, mai mult de 40% din recoltă.

Cartofii congelați reprezintă aproape 75% din industria de procesare a cartofului, iar sectorul a fost în mod special lovit acum când restaurantele și barurile sunt închise în toată lumea. Sectorul de exploatare a cartofilor se teme de ce este mai rău, având în vedere că restaurantele și barurile vor fi ultimele care se vor redeschide pe măsură ce sunt ridicate restricțiile, iar marile evenimente din timpul verii, precum festivalurile și meciurile sportive sunt anulate. La acestea, consumul de cartofi prăjiți era de obicei mare.

“Întregul nostru sector se confruntă cu o mare criză. Nu numai că invităm toți belgienii să mănânce mai mulți cartofi prăjiți, dar și lumea întreagă”, a precizat Ward Claerbout, din partea Agristo, o companie procesatoare de cartofi din vestul Belgiei.

Înainte de pandemie, erau exportate 90% din produsele belgiene din cartofi. Pentru Agristo, procentul depășește 98%.

“Ironic, consumul de cartofi prăjiți congelați din Belgia este destul de scăzut în comparație cu alte țări”, a afirmat Romain Cools, care conduce Belgapom.

Cools a subliniat că este pentru prima oară când sectorul a trebuit să se roage pentru bunăvoința UE.

“Suntem mândri de independența noastră, însă situația aceasta este excepțională – 70% din consum este în restaurante, care sunt toate închise. Dacă nu putem procesa acele 750.000 de tone, fermierii noștri riscă să piardă peste 125 de milioane de euro. Așa că am apelat la politicieni să aducă în atenție problema aceasta la nivel european” , a adăugat Cools.

Hilde Crevits, ministrul Agriculturii din Flandra, partea vorbitoare de olandeză din Belgia, a confirmat pentru Politico că țara a cerut ajutor european.