În plină pandemie, belgienii sunt îndemnaţi să mănânce cartofi prăjiţi de două ori pe săptămână

Fermierii belgieni şi-au îndemnat concetăţenii să vină în ajutorul lor şi să mănânce cartofi prăjiţi de două ori pe săptămână, pentru a rezolva astfel problema unui stoc excedentar de 750.000 de tone de cartofi, care a apărut odată cu pandemia de coronavirus.

27 apr. 2020, 19:45
În plină pandemie, belgienii sunt îndemnaţi să mănânce cartofi prăjiţi de două ori pe săptămână

Cartofii prăjiţi sunt un fel de mâncare foarte apreciat în Belgia, unde sunt serviţi cu maioneză şi midii. Însă în acest an cultivatorii de cartofi sunt afectaţi de măsurile de carantină impuse de la mijlocul lunii martie, măsuri care au dus la închiderea restaurantelor şi anularea festivalurilor.

Haideţi să mâncăm cu toţii cartofi prăjiţi de două ori pe săptămână„, a propus recent Romain Cools, secretarul general al Belgapom, Asociaţia cultivatorilor de cartofi din Belgia. De asemenea, Romain Cools a anunţat că, până la finele lunii mai, Belgapom va furniza 25 de tone de cartofi în fiecare săptămână către băncile de alimente, care la rândul lor le vor distribui persoanelor defavorizate.

Belgia este unul din cei mai mari exportatori de cartofi congelaţi din lume, cu 2,3 milioane tone în fiecare an.

În acelaşi timp, spitalele din Belgia au internat duminică cel mai mic număr de pacienţi cu COVID-19 de la debutul măsurilor de izolare, în urmă cu aproape şapte săptămâni, potrivit datelor raportate luni, cu o săptămână înainte de începerea relaxării restricţiilor.

Într-un semn încurajator, numărul internărilor, un indicator cheie pentru monitorizarea evoluţiei epidemiei, a coborât duminică la 127, cel mai scăzut nivel de după 18 martie. Numărul internărilor pentru COVID-19 a atins un vârf de peste 600 la sfârşitul lui martie şi a oscilat în jurul a 200 săptămâna trecută.

Citeşte şi Pieţele de animale, deschise în plină pandemie. Imaginile provoacă fiori şi în vremuri normale FOTO

Şi bilanţul cazurilor noi de COVID-19 confirmate a scăzut duminică la un minim lunar de 553, chiar dacă responsabili medicali spun că acesta ar putea fi parţial efectul weekendului.

Guvernul belgian a prezentat vineri planul de relaxare treptată a restricţiilor începând din 4 mai.

Luni, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al comitetului de combatere a epidemiei, virusologul Steven van Gucht, a declarat că oamenii ar trebui să rămână în continuare acasă pentru a se evita cât mai mult circulaţia virusului.

Citeşte şi Gigi Becali crede în teoria conspiraţiei. „Când mor oamenii se spune hai, mă, bagă şi covid acolo! Au băgat coronavirus la morgă!”

‘Acum când situaţia se află aproape sub control, măsurile pot fi reduse gradual’, a afirmat el, precizând că unele măsuri precum distanţarea socială şi purtarea de măşti vor trebui să rămână în săptămânile următoare.

Belgia are 46.687 de cazuri de COVID-19 confirmate, dintre care 7.207 decese, una din ratele de mortalitate cele mai ridicate din lume. De remarcat totuşi că, spre deosebire de alte ţări, statistica din Belgia include şi persoanele decedate în centrele de îngrijire pentru vârstnici, decese care reprezintă mai mult de jumătate din numărul total.