Belgia redeschide şcolile, în plină pandemie de COVID-19. Cum revin elevii în clase

Belgia redeschide şcolile, începând de luni, 16 noiembrie. Toţi elevii până la 14 ani vor reveni în clase cu prezenţă 100 la sută, în timp ce adolescenţii din clasele superioare ale ciclului secundar vor învăţa în sistem hibrid.

16 nov. 2020, 09:34
Belgia redeschide şcolile, în plină pandemie de COVID-19. Cum revin elevii în clase
Belgia redeschide şcolile, în plină pandemie de COVID-19 foto: brusselstimes.com / Belga

Elevii din Belgia revin la şcoală, începând din 16 noiembrie, după o vacanţă de toamnă prelungită, scrie Ziarul de Belgia, citat de Edupedu. În timpul săptămânii, toţi elevii până la 14 ani vor reveni în clase, cu prezenţă 100 la sută. În schimb, adolescenţii din clasele superioare vor învăţa în sistem hibrid – 50 la sută la şcoală, iar restul online.

Citeşte şi: Belgia rămâne fără paturi la ATI. Bolnavi de COVID-19 în strare gravă, transferaţi cu elicoptere-ambulanţă în Germania

Belgia redeschide şcolile, în plină pandemie de COVID-19. Mesajul premierului

Premierul belgian Alexander De Croo a anunţat că reluarea şcolii reprezintă unul dintre marile teste ale acestei perioade. În urma reuniunii guvernelor regionale cu cel federal de vineri, 13 noiembrie, şeful Executivului belgian a scris pe Facebook:

„Mulţi copii se întorc la școală luni. Oamenii sunt îngrijoraţi de asta. Dar tinerii noștri au nevoie de școală, de îndrumare, de această structură.

Pentru a face acest lucru să se întâmple, va trebui să fim foarte atenți în următoarele câteva săptămâni.

De aceea, ar trebui să continuăm să urmăm măsurile actuale, cu telemuncă obligatorie pentru cei care pot, și să limităm contactele noastre sociale la maximum.

Contez pe fiecare dintre voi.

Haideți să ne susținem unii pe alții și să respectăm regulile.

Împreună putem trece prin asta.

Fă-o din grijă pentru celălalt.

Alexander”, a precizat premierul Belgiei.

Belgia redeschide şcolile. Elevii sunt testaţi pentru COVID-19

Ministrul Educației, Ben Weyts, a precizat că, pentru școlile neerlandofone, sunt disponibile un milion de teste rapide pentru depistarea focarelor de infecție. Testările pentru COVID-19 vor fi făcute prin intermediul reprezentanților centrelor medicale din școli.

În cazul în care un copil a intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus, acesta va face a doua zi un test rapid, iar în a cincea zi un test PCR. Dacă ambele teste sunt negative, elevul iese din carantină şi revine la şcoală.

Ce măsuri ia Belgia pentru a redeschide şcolile

Ministrul francofon al Educației, Caroline Dèsir, a explicat că diferitele măsuri luate în educație vin direct de la experți:

„Experții ne-au cerut să reducem prezența celor mai mari. Fiecare școală se organizează după cum vrea câtă vreme respectă regulile generale”, a explicat Caroline Dèsir, conform sursei citate.

Dèsir a precizat că este important ca lecţiile să fie predate în clasă.

„Elevii au nevoie de prezență la școală pentru a menține relația cu profesorii lor”, a mai precizat ministrul francofon al Educației.

Coronavirus în Belgia

Autorităţile belgiene au raportat nu mai puţin de 535.939 de infectări cu noul coronavirus şi 14.421 de decese din cauza COVID-19, conform datelor Universităţii Johns Hopkins.

Citeşte şi: Belgia revine la CARANTINĂ până în luna decembrie. Noi restricţii