Ben Laden plănuia, înainte de a muri, să-l asasineze pe Obama, doborând Air Force One

Fostul lider al Al-Qaida, Osama ben Laden, le-a cerut subordonaţilor săi, înainte de a muri, să organizeze celule speciale în Afganistan şi Pakistan pentru a ataca avionul preşedintelui Barack Obama şi pe cel al generalului David Petraeus.

RomaniaTV.net
16 mart. 2012, 20:52
Ben Laden plănuia, înainte de a muri, să-l asasineze pe Obama, doborând Air Force One

„Motivul pentru care trebuie să ne concentrăm asupra lor este că Obama este liderul necredincioşilor şi după uciderea lui (vicepreşedintele Joe) Biden va prelua automat preşedinţia … Biden este total nepregătit pentru acest post, ceea ce va plonja Statele Unite într-o criză. În ceea ce îl priveşte pe Petraeus, el este omul momentului … iar uciderea lui va afecta cursul războiului” în Afganistan, i-a explicat ben Laden principalului său locotenent, potrivit Washington Post, în ediţia electronică.

Oficiali din cadrul administraţiei americane au declarat vineri că acest complot împotriva lui Obama şi Petraeus nu a fost niciodată o ameninţare serioasă.

Schema este descrisă într-unul dintre documentele confiscate din complexul în care se ascundea ben Laden. Acestea au fost desecretizate şi vor fi în curând accesibile publicului în versiunea lor oficială, în arabă, dar şi traduse.

Bărbatul despre care ben Laden spera că va comite atacurile împotriva lui Obama şi Petraeus era teroristul pakistanez Ilyas Kashmiri. „Te rog cere-i fratelui Ilyas să îmi trimită paşii pe care i-a făcut în această privinţă”, îi scrie liderul terorist principalului său locotenent, Atiyah Abd al-Rahman. La o lună după moartea lui ben Laden, Kashmiri a fot ucis de un avion american fără pilot.

Complotul împotriva lui Obama era însă, cel mai probabil, doar fanfaronadă, de vreme ce Al-Qaida nu avea, aparent, arme ca să poată doborî Air Force One.

Totodată, cea mai mare îngrijorare a lui ben Laden era imaginea mediatică a Al-Qaida în rândul musulmanilor. El era îngrijorat că aceasta este atât de pătată, încât a propus un nou nume pentru organizaţie.

Marca Al-Qaida a devenit o problemă, explică ben Laden în schiţa unei scrisori, pentru că oficialii din cadrul administraţiei Obama au încetat să mai folosească fraza „războiul împotriva terorismului”, pentru a nu provoca musulmanii, şi promovează în schimb un război împotriva Al-Qaida.

Numele întreg al organizaţiei este „Qaida al-Jihad”, scrie ben Laden, dar în versiunea sa scurtată „acest nume reduce sentimentul musulmanilor că le aparţinem”.

El propune zece alternative „care să nu fie reductibile cu uşurinţă la un cuvânt care nu îi reprezintă”. Prima sa recomandare este „Taifat al-tawhid wal-jihad”, sau Grupul Monoteism şi Jihad.