Beneficiile nebănuite ale strugurilor şi afinelor. Vezi de ce boală foarte răspândită te pot apăra

Consumul constant de struguri şi afine reduce riscul de a dezvolta un diabet de tip 2, potrivit unui studiu. Atenţie, însă, pentru că nu acelaşi lucru se poate spune şi despre sucurile făcute din aceste fructe, din cauza zahărului adăugat.

RomaniaTV.net
04 nov. 2013, 13:45
Beneficiile nebănuite ale strugurilor şi afinelor. Vezi de ce boală foarte răspândită te pot apăra

Mai multe echipe de cercetători americani au studiat date privitoare la aproape 200.000 de persoane, culese de-a lungul mai multor ani. Într-un final, s-a concluzionat că strugurii şi afinele previn diabetul de tip II.

La începutul perioadei de monitorizare, niciun participant nu suferea de diabet, de boli cardiovasculare sau de cancer. Apoi, la intervale periodice se adunau date despre obiceiurile alimentare şi îndeosebi despre consumul de fructe. Au fost înregistrate simultan şi cazurile de diabet apărute. Ţinându-se seama de stilul de viaţă şi de factorii clasici de risc de diabet, s-a constatat că anumite fructe asigurau un indice de protecţie semnificativ.

CITEŞTE ŞI: S-a produs orezul care va lupta împotriva gastroenteritei, boala care provoacă 700.000 de decese anual

În general, consumul a trei porţii de fructe pe săptămână scade riscul de diabet şi, indirect, de boli cardiovasculare. Acest lucru este valabil îndeosebi în ceea ce priveşte afinele (-26%), strugurii (-12%), prunele (-11%), merele şi perele (-7%), precum şi bananele (-5%). Şi prunele uscate, piersicile, caisele şi portocalele sunt asociate cu o „tendinţă” de reducere a riscului.

Dimpotrivă, se arată în Le Quotidien du Medecin, „când cele trei porţii de fructe sunt înlocuite cu suc de fructe în aceeaşi cantitate, riscul creşte cu 8%”, cel mai probabil din cauza zaharurilor adăugate – factori de risc – şi printr-o acţiune diferită (în privinţa efectului protector) între fructe şi sucuri.

CITEŞTE ŞI: Ce fructe şi legume să mănânci în funcţie de zodie pentru a te simţi mereu sănătos