Beneficiile neştiute ale teiului

Parfumatele flori de tei sunt de sute de ani remediul predilect pentru calmarea nervilor și a simptomelor de gripă și răceală. Puțini știu însă că tratamentele cu tei sunt bune și la menopauză, în boli digestive și inflamatoare.

RomaniaTV.net
16 sept. 2016, 09:02
Beneficiile neştiute ale teiului

Nu întâmplător, teiul este considerat sacru, din lemnul lui sculptându-se imagini cu figurile sfinților. Florile și frunzele acestui arbore aveau multiple proprietăți curative. Au acțiune sedativă și calmantă, ameliorând tulburările digestive apărute pe fond nervos. În plus, reduc inflamațiile, calmează tusea și fluidifică secrețiile căilor respiratorii.

De ajutor în menopauză

După instalarea menopauzei, transpirația excesivă în timpul nopților, palpitaţiile, insomnia, anxietatea încep să-și facă simțită prezența și să devină deranjante. Ceaiul de tei le ameliorează pe unele dintre aceste neplăceri, iar pe altele le face să dispară. Este bine de știut că 3 căni de infuzie de tei, băute zilnic, reduc și frecvența bufeurilor. Tot la menopauză sunt bune și ceaiurile de salvie, păpădie, şi urzici.

Știai că…

… îndulcit cu miere, ceaiul de tei și sunặtoare asigură un somn liniştit, acționând ca un sedativ natural? Estompează cearcănele

Compresele cu infuzie de tei sunt un remediu bun când te confrunţi cu inesteticele cearcăne. Pentru acest ceai, este nevoie de 4 linguri de plantă la o cană cu apă clocotită. Păstrate în jur de 20 de minute pe ochi, compresele înmuiate în acest ceai reuşesc să le reducă. Aplică-le dimineața și seara, câte un sfert de oră. Este indicat să fie răcită infuzia înainte de a înmuia compresele în ea.

Domolește atacurile de panică

Datorită faptului că au efect calmant, florile de tei pot fi de ajutor în caz de atac de panică. Pulberea din flori de tei diminuează stările de teamă și anxietate. Pentru a le combate, se ia câte 1 linguriță de pulbere, de 3 ori pe zi. Pentru a acționa într-un timp mai scurt, se ține sub limbă 5-10 minute, apoi se înghite cu puțină apă. În același scop se poate bea, de-a lungul zilei, un macerat de tei. Se lasă 1 linguriță de pulbere într-o cană cu apă, 8 ore. Curele cu acest macerat n-ar trebui să depășească 3 săptămâni.

Citeşte şi  Cele mai bune ceaiuri pentru detoxifiere. Cum se prepară

Balsam pentru stomac

Arsurile de stomac sunt alungate mai repede cu ajutorul unui ceai de tei făcut dintr-o lingură de flori și o cană cu apă clocotită. Tot în această situație ar fi de ajutor și pulberea de tei. Pentru a o face în casă, se macină florile uscate și se trec printr-o sită. Se ia câte 1 linguriță din ea cu puțină apă, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Infuziile de tei, alături de cele de mușețel se beau în gastrita acută, în perioadele de criză, când trebuie urmat un regim special.

Prim ajutor în caz de indigestii

Nu doar indigestia, ci și diareea și constipația sunt probleme în care se poate conta pe un leac cum este teiul. Infuzia făcută dintr-o linguriță de flori de tei și o cană cu apă clocotită alungă stările de greață și poate fi un prim ajutor în disconfortul abdominal. Se pot combina florile de tei cu mușețel și mentă și se beau 3 căni pe zi, fără zahăr sau alt îndulcitor.

Mierea de tei, fortifiant pentru inimă

Florile de tei au și efect vasodilatator și scad tensiunea arterială. În hipertensiune, este utilă atât infuzia făcută din ele, din care se beau câte 2 căni pe zi, dimineața și seara, cât și mierea de tei, din care se iau zilnic până la 6 lingurițe.

Alte utilizări ale plantei

– contra durerilor de cap – infuzie din 2 linguri de amestec de flori de tei și pulbere de scoarță de stejar și 200 ml de apă clocotită. Se beau 100 ml de 2 ori pe zi.

– împotriva tusei – 2 linguri de sirop de tei, în 3-4 reprize zilnice, ca atare sau cu puțin ceai.

– în bolile biliare –3 căni de ceai de tei pe zi făcut dintr-o linguriță de flori și 1 cană cu apă clocotită.

Află în ce alte probleme de sănătate îți pot fi de folos florile de tei