Benzina, mai scumpă în România decât în Rusia, Ucraina și SUA. Puterea de cumpărare a românilor, la pământ | ANALIZĂ

Inflația explozivă din România a determinat în doar jumătate de an dublarea și triplarea prețurilor la diverse produse și servicii, precum polițele de asigurare RCA, respectiv benzina și motorina. Guvernele de la Palatul Victoria nu au venit cu măsuri în sprijinul cetățenilor, respectiv al companiilor afectate de aceste scumpiri. 

23 mai 2022, 21:26
Benzina, mai scumpă în România decât în Rusia, Ucraina și SUA. Puterea de cumpărare a românilor, la pământ | ANALIZĂ

Românii plătesc pentru un litru de benzină mai mult decât în Rusia și Ucraina, două țări implicate în conflicte militare. De asemenea, șoferii din țara noastră trebuie să achite pentru benzină mai mult chiar și decât americanii, care în medie, au salarii de șapte ori mai mari.

Dacă în urmă cu doi ani de zile tariful benzinei era de aproximativ 4.6 lei (0,9 euro) pentru un litru, în prezent prețurile depășesc 8 lei (1,6 – 1,7 euro) pentru benzina standard, în punctele de alimentare din București, în timp ce motorina standard se apropie vertiginos de 9 lei (1,82 euro). În plus, motorina premium se îndreaptă către 10 lei (2,02 euro).

 

Cât costă benzina în Rusia, Ucraina și SUA

 

În baza unei analize realizate folosind datele Global Petrol Prices, din data de 16 mai 2022, putem observa că românii plătesc cel mai mult din Europa pentru carburanți, raportat la puterea de cumpărare.

Potrivit raportului realizat de sursa citată, prețul unui litru de benzină standard în România este de 1,70 euro. Cea mai scumpă benzină standard este în țările nordice, la o diferență modestă, în condițiile în care veniturile sunt de cinci-șapte ori mai mari decât cele din România. Astfel, un litru de benzină în Norvegia costă 2,54 euro, în Danemarca 2,46 euro, în Finlanda 2,35 euro, în Islanda 2,31 euro, iar în Suedia 2,21 euro.

În Germania, un litru de benzină costă 2,21 euro, în Marea Britanie, în medie 2,03 euro, în Elveția 2,01 euro, în Franța 2 euro, în Spania 1,98 euro, iar în Italia 1,90 euro.

În Rusia, pe fondul conflictului militar din regiunea Donbas, Ucraina, prețul la carburant nu s-a modificat și astfel, a rămas în jur de 0,80 euro, în Ucraina șoferii plătesc 1,35 euro pentru un litru de benzină, iar americanii scot din buzunar, în medie, 1,23 euro pentru un litru standard de benzină. 

În Ungaria lui Viktor Orban, unde prețurile au fost plafonate de guvern, un litru de benzină costă 1,28 euro.

În cazul americanilor, lucrurile sunt binecunoscute. SUA percepe cote reduse de taxare a combustibililor auto, în contrast cu Europa. Totodată, americanii sunt cei mai mari consumatori de benzină din lume.

 

Cât mai cresc prețurile la benzină și motorină?

 

Prețurile la carburanți vor continua să crească și în partea a doua a anului, respectiv în anii următori, a lăsat de înțeles economistul Mircea Coșea, într-un interviu pentru RomâniaTV.net. Astfel, în detrimentul populației, statul român se poate bucura de venituri din ce în ce mai mari.

„Puterea de cumpărare a românilor a scăzut cu 30% (…)

Statul este interesat de creșterea prețurilor, pentru că-și primește propria parte. Așa cum am mai spus, statul român își canibalizează economia. Toate aceste prețuri mari la energie, polițe RCA, carburanți sunt niște impozite mascate”, a declarat profesorul Mircea Coșea, în exclusivitate pentru RomâniaTV.net.