Benzina și motorina continuă să se ieftinească. Prețul carburanților la 5 mai

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit vineri din nou semnificativ și benzina și motorina vândute în stațiile proprii, la doar o zi distanță de la precedenta scădere de preț.

05 mai 2023, 12:18
Benzina și motorina continuă să se ieftinească. Prețul carburanților la 5 mai

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București a afișat vineri un preț de 6,42 lei/litru de benzină standard, în timp ce la motorina standard prețul este tot de 6,42 lei/litrul. Față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit și motorina și benzina cu nouă bani pe litru, scrie Economica.net.

Este a treia ieftinire consecutivă operată de companie, precedenta având loc chiar joi, tot de nouă bani pe litru, și la benzină și la motorină. Ieftinirea anterioară a fost la la data de 29 aprilie, atunci când Petrom a scăzut prețul motorinei cu nouă bani pe litru și a menținut prețul benzinei. Ieftinirile vin după două scumpiri succesive care ar avut loc în ultima decadă a lunii aprilie, dar de mai mică amploare.

Citește și: Preţul uleiului de măsline o ia razna. A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani

După această ultima modificare de preț, observăm așadar că prețul motorinei rămâne identinc cu al benzinei, situație la care s-a ajuns după ieftinirea de la final de aprilie. Egalizarea prețurilor este o premieră în ultimii ani, tradițional în România motorina fiind mai scumpă. Amintim că, în vara trecută, motorina se scumpise foarte mult în raport cu benzina, diferența de preț dintre dei doi carburanții fiind și de 1,5 lei pe litru.

Citește și: Reguli noi la vânzarea de locuințe. Vânzătorul va fi obligat să plătească taxe indiferent de valoarea imobilului

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul de carburanți a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Ieftinirile din ultima vreme survin ca urmare a scăderii cotațiilor internaționale la carburanți, care survin inclusiv pe fondun unor scăderi ale marjelor globale de rafinare. În plus, în zona noastră, avem parte de o relativă reducere a consumului Ucrainei dar și de faptul căm cel puțin momentan, se pare că există stocuri suficiente de carburanți, depozitele fiind umplute în lunile din urmă, atunci când jucătorii au acționat sub impulsul intrpducerii embargourilor impuse întâi pe țițeiul rusesc livrat pe mare, apoi pe carburanții rusești sau fabricați din petrol rusesc.