Veste proastă pentru consumatorii de bere. Vezi anunţul făcut de berari

Calcularea accizelor prin ajustarea cu inflaţia medie anuală va face berea mai puţin accesibilă pentru români şi va scădea veniturile colectate la buget, estimează Asociaţia Berarii României, care arată că majorarea accizei de la începutul anului a dus la o scădere cu 8% a pieţei berii.

12 nov. 2013, 15:21
Veste proastă pentru consumatorii de bere. Vezi anunţul făcut de berari

Taxele colectate în prezent pentru bugetul de stat reprezintă aproximativ 45% din prețul unei beri.

„Orice taxare suplimentară înseamnă o creştere a acestui nivel şi, ca şi în cazul altor produse accizabile, va face berea mai puțin accesibilă. Într-un mediu economic încă afectat de criza economică, recenta măsură anunțată de Ministerul de Finanțe nu face altceva decât să lase mai puțină bere pe mesele românilor, în condițiile în care puterea de cumpărare sub presiunea noilor taxe va fi în continuă scădere”, menţionează Berarii României, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb afişat de BCE în data de 1 octombrie. Guvernul estimează că va încasa 1,1 miliarde de lei anul viitor ca urmare a calculării accizei în funcţie de inflaţie.

„Sutem îngrijorați de această practică constantă a autorităților române de a nu oferi predictibilitate mediului de afaceri şi de a constitui pe hârtie creşteri ale veniturilor bugetare prin sporirea accizelor. Realitățile pieței ultimilor ani ne-au demonstrat însă că presiunea fiscală nu face altceva decât să conducă la o diminuare a consumului, deci la o scădere a veniturilor colectate la buget. Am analizat volumele de vânzări înregistrate pe piața berii după primele opt luni ale lui 2013, perioadă ce a urmat creşterii de acciză cu aproximativ 16% în lei aplicată la începutul anului. Aşa cum preconizam atunci, sub impactul acestei măsuri, piața a înregistrat deja o contracție de 8%”, a declarat, într-un comunicat, directorul general al Asociației Berarii României, Constantin Bratu.

Astfel, scăderea consumului de bere pe primele opt luni a adus piața la cel mai mic nivel de după 2008, aferent perioadei menționate.

„Experiența ultimilor ani, în care sub impactul unor factori de natură economică şi fiscală piața berii a înregistrat contracții semnificative – inclusiv sub raportul valorii adăugate generate în economie şi a numărului locurilor de muncă create -, ne-a dovedit că măsurile care se regăsesc acum în proiectul de ordonanţă conduc o dată în plus la descurajarea mediului de afaceri, a investiţiilor şi a creşterii economice, alimentând o spirală descrescătoare a economiei. Mai mult, considerăm incorectă schimbarea regulilor în mod arbitrar, fără a lua în considerare potenţialele implicaţii sectoriale şi la nivelul întregii economii, pe termen scurt şi lung”, a arătat Bratu.

El a adăugat că proiectul prezentat de Guvern trebuia să includă în primul rând măsuri menite să crească gradul de colectare şi să combată evaziunea fiscală.

Berarii României consideră necesară reducerea evaziunii fiscale la nivelul pieței băuturilor alcoolice, ceea ce poate aduce venituri suplimentare şi substanțiale la bugetul de stat.