Bilanţul victimelor cutremurului urmat de tsunami din Indonezia: 832 de morţi şi peste 500 de răniţi

Bilanţul victimelor cutremurului urmat de un tsunami care a afectat insula indoneziană Sulawesi a crescut la 832 de morţi duminică, în timp ce salvatorii scoteau noi victime dintre dărâmături în oraşul Palu. Autorităţile se aşteaptă ca numărul victimelor să crească, a declarat un reprezentant al agenţiei pentru gestionarea catastrofelor. De asemenea, 540 de persoane au fost grav rănite, potrivit agenţiei de presă.

RomaniaTV.net
30 sept. 2018, 06:24
Bilanţul victimelor cutremurului urmat de tsunami din Indonezia: 832 de morţi şi peste 500 de răniţi

Majoritatea victimelor a fost înregistrată până în prezent la Palu, o aglomeraţie de 350.000 de locuitori situată pe coasta de vest a Sulawesi. Numeroase persoane au rămas prinse sub dărâmături după ce mai multe clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurului de vineri, cu magnitudinea de 7,5, care a declanşat valuri tsunami de până la şase metri, a indicat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho.

Spitalele, dintre care unele au fost avariate, întâmpină dificultăţi în a face faţă afluxului victimelor. Iar numeroşi răniţi sunt îngrijiţi în aer liber.

Vicepreşedintele indonezian Jusuf Kalla a declarat că se teme ca bilanţul să nu atingă ”una sau mai multe mii”, bazându-se pe precedentele catastrofe.

Echipe de salvatori purtând combinezoane portocalii căutau în dărâmăturile unui hotel, care ar fi găzduit până la 150 de persoane, şi ale unui centru comercial care s-au surpat.

Agenţia este de asemenea îngrijorată de soarta câtorva sute de persoane care lucrau la pregătirea unui festival p o plajă, la Palu, vineri seara, cu puţin înainte de tsunami.

De o magnitudine de 7,5, potrivit Institutului american de geofzică USGS, cutremurul care a avut loc pe Sulawesi vineri, imediat înainte de ora 11.00 GMT (14.00, ora României), a fost mai puternic decât seria de cutremure care a afectat Indonezia în august şi s-a soldat cu peste 500 de morţi şi aproximativ 1.500 de răniţi pe Insula Lombok, care se învecinează cu Bali. Un val s-a declanşat la puţin timp după aceea pe coasta de lângă Palau.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe s-a format prin convergena a trei mari plăci tectonice – indo-pacifică, australiană şi eurasiatică – şi se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o activitate seismică puternică.