Bill Gates, anunţul care dă fiori omenirii după varianta Omicron: „Să ne pregătim de alte pandemii, de data asta am avut noroc”

Bill Gates pledează în favoarea unui efort global uriaş în vederea unei mai bune pregătiri pentru viitoarea pandemie.

02 dec. 2021, 15:40
Bill Gates, anunţul care dă fiori omenirii după varianta Omicron: „Să ne pregătim de alte pandemii, de data asta am avut noroc”

Bill Gates a prezis pandemia de coronavirus, iar acum, în pragul unei noi tulpini extrem de contagioase, fondatorul Microsoft îndeamnă la pregătiri pentru alte pandemii. Ceea ce este încurajator este că Bill Gates spune că data viitoare ne putem descurca mai bine.

Controversatul magnat a stat de vorbă cu cotidianul Time, după summit-ul de mediu COP 26 de la Glasgow. Miliardarul e de părere că o investiţie constantă în vaccinuri şi medicamente ar trasa contururi mai prietenoase cu omenirea într-o viitoare pandemie.

Bill Gates pledează în favoarea unui efort global uriaş în vederea unei mai bune pregătiri pentru viitoarea pandemie; miliardarul îndeamnă liderii lumii la ”jocuri de germeni” în vederea pregătirii împotriva unor atacuri bioteroriste

Bill Gates explica încă din 1995 cum va funcţiona internetul. Toate predicţiile de atunci ale miliardarului, referitoare la Facebook, Netflix și iPhone s-au adeverit VIDEO
Fondatorul Microsoft crede că omenirea nu s-a preocupat deloc de prevenţie, dar am avut noroc, iar prin noroc se referă la vaccinurile cu ARN mesager. Filantropul atenţionează însă că nu e bine să te bazezi pe noroc şi că data viitoare s-ar putea să nu mai apară.

Şi în discursul său din 8 noiembrie al întâlnirii anuale pentru marile provocări Bill Gates a discutat despre pregătirile pentru viitoarele pandemii, fiind de părere că e nevoie de cercetare în domeniul medicamentelor şi vaccinurilor care să ţintească boli multiple. Vaccinuri termostabile, cu eficienţă mai mare decât actuale vaccinuri anti-COVID. Chiar şi vaccinuri care să elibereze mai multe doze dintr-o dată! Gates insistă ca ţările să investească în supravegherea bolilor şi în producţia de vaccinuri, mai ales în regiunile în care infrastructura actuală lipseşte.

Bill Gates doreşte eradicarea gripei şi a răcelii şi vrea un nou fel de vaccinuri. „Vaccinul ar putea fi doar un mic plasture de pus pe braţ, benefic chiar şi în afara unei pandemii”
La The Grand Challenges meeting, fundaţia sa promite 50 de milioane de dolari pentru a sprijini munca de cercetare a savanţilor din ţările cu economie mică şi medie, şi mai ales pentru femeile savant. De asemenea, vrea să aloce aproape 1 milion de dolari pentru 14 cercetători din Africa.

Bilanţul ”complet oribil” al morţilor din cauza covid-19 şi pagubele economice ale pandemiei este necesar să conducă la finanţarea unor proiecte vizând o îmbunătăţire a vaccinurilor, tratamentelor şi testelor de diagnostic necesare opririi viitoarei pandemii, apreciază fondatorul Microsoft.

Bugetele cercetării şi dezvoltării este necesar să se concentreze asupra punctelor slabe relevate de răspândirea rapidă a covid-19 în lume, pledează el într-o întâlnire cu fostul ministru britanic al Sănătăţii Jeremy Hunt, la un think tank, Policy Exchange.

”Ştiţi, nu avem vaccinuri care să blocheze transmiterea (covid-19). Avem vaccinuri care te ajută cu sănătatea, dar reduc doar puţin transmiterea”, subliniază el.

”Avem nevoie de un nou fel de a face vaccinuri”, pledează miliardarul. Vaccinurile împotriva covid-19 blochează parţial transmiterea noului coronavirus, însă sunt mai eficiente în prevenirea îmbolnăvirii grave.

Un grup de experţi în eficienţa vaccinurilor care consiliază Comitetul Sage al Guvernului britanic apreciază că o vaccinare completă cu vaccinul anticovid AstraZeneca-Oxford asigură o protecţie de 65%, iar cu Pfizer-BioNtech de 75%, în timp ce ambele conduc la o evitare a spitalizării în proporţie de 95%. Însă imunitatea diminează în timp.

Gates deplânge, de asemenea, lipsa unor tratamente eficiente împotriva covid-19. El aprecază că sterodul dexometazona şi noul medicament oral molnupiravir sunt utile, însă rezultatul terapeutic este ”mai mic decât ar fi cazul”.

El critică, de asemenea, eşecul testării în micşorarea mortalităţii din cauza covid-19.

Bill Gates, care avertiza în 2014, într-o conferinţă Ted, că lumea nu era pregătită în vederea viitoare pandemii, anunţă că urmează să scrie o carte, în cinci ani, despre felul în care lumea este pregătită în prezent de această eventualitate.

”Este nevoie de (fonduri în valoare de) miliarde (de dolari) în cercetare şi dezvoltare”, estimează el, ”şi probabil un miliard pe an pentru un grup de lucru asupra pandemiei la OMS”.

Acest grup de lucru de la OMS ar urma să monitorizeze pandemia şi să realizeze ceea ce Gates numeşte ”jocuri de germeni”, adică reacţii ale unor ţări la evenimente care ar putea declanşa viitoarea criză, de exemplu un atac bioterorist care ar răspândi variola pe zece aeroporturi.

”Există epidemii de origine naturală şi epidemii cauzate de atacuri bioteroriste care ar putea fi mai grave decât cea de azi”, apreciază Gates.

”Iar progresele ştiinţei medicale ar trebui să ne ofere instrumente pe care, ştiţi, ar trebui să le facem cu mult mai bine. Aşadar este o prioritate. Anul următor va trebui, însă, să facem alocări, inclusiv acest grup de lucru mondial privind pandemia”, declară el

O sarcină imporantă în pregătirea viitoarei pandemii o reprezintă o ieftinire a vaccinurilor, construirea unor fabrici de vaccin mari şi o ”eradicare” a grupei şi răcelii, consideră miliardarul.

Vaccinul ar putea fi ”doar un mic plasture de pus pe braţ”, ”incredibil de benefic” char şi în afara unei pandemii, speră el.

”Mesajul luptei împotriva modificările climatice, împotriva bolilor celor săraci şi pregătirea în vederea pandemiei sunt lucruri despre care aş vorbi mult”, declară Gates, care apreciază că ”acesta este un teren fertil, ştiţi, pentru că noi am pierdut miliarde de dolari şi milioane de vieţi. Iar cetăţenii se aşteaptă ca guvernele lor să nu lase acest lucru să se repete”.