Birourile reunite trimit conducerii Camerei interpretarea comisiei de statut referitoare la suspendarea lui Zgonea

Birourile permanente reunite au decis, miercuri, să trimită conducerii Camerei Deputaților punctul de vedere al Comisiei de statut potrivit căruia Valeriu Zgonea își pierde funcția de președinte automat, după ce a rămas fără sprijinul politic al grupului parlamentar care l-a propus.

08 iun. 2016, 17:49
Birourile reunite trimit conducerii Camerei interpretarea comisiei de statut referitoare la suspendarea lui Zgonea

„În legătură cu scrisoarea Comisiei de statut a Senatului și a Camerei pe care a trimis-o Birourilor reunite permanente ca urmare a solicitării pe care a primit-o de interpretare a art. 32 alin 3 din Legea 96 (privind Statutul deputaților și senatorilor — n.r.), această scrisoare nu aduce niciun element senzațional, spune foarte clar că (…) în speță Legea 96 este extrem de explicită pe această problemă și anume când grupul parlamentar, care a acordat sprijinul politic unui deputat sau unui senator pentru a fi ales într-o funcție din cadrul structurilor Parlamentului, este în situația de a-i retrage sprijinul politic, atunci bineînțeles el (deputatul sau senatorul — n.r.) pierde dreptul de ocupa funcția respectivă. Birourile permanente au hotărât să înainteze acest punct de vedere către Biroul permanent al Camerei Deputaților”, a precizat președintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, după ședința Birourilor reunite.

El a spus că această adresă a comisiei nu va fi supusă votului în plenul reunit al Parlamentului, ci a fost înaintată către Camera Deputaților.

Comisia permanentă privind statutul parlamentarilor a decis, în 15 mai, cu cinci voturi „pentru” și unul „împotrivă”, interpretarea art.32 alin.3 din statut în sensul că Valeriu Zgonea își pierde funcția de președinte al Camerei Deputaților automat, după ce a rămas fără sprijinul politic al grupului care l-a propus.

Deputații au votat, miercuri, proiectul de hotărâre privind modificarea regulamentului prin care președintele forului legislativ își poate pierde funcția mai ușor.

Potrivit proiectului, președintele Camerei Deputaților poate fi revocat „în caz de pierdere a calității de membru al grupului parlamentar căruia îi aparține funcția și care l-a propus pentru aceasta, la data precizată de deputat sau de liderul grupului respectiv, după caz, și în caz de pierdere a sprijinului politic la data informării plenului Camerei despre încetarea de drept a calității de membru al Biroului permanent”.

Documentul mai prevede, de asemenea, că revocarea din funcție a oricărui membru al Biroului permanent poate fi solicitată de grupul parlamentar care l-a propus și se aprobă cu votul majorității deputaților prezenți. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar respectiv, iar votul este secret, cu bile.

Potrivit unor surse parlamentare, procedural, fie în baza acestui punct de vedere al comisiei de statut, fie în baza regulamentului există posibilitatea suspendării sau revocării lui Valeriu Zgonea din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

În cazul suspendării, se ia act în plenul Camerei și se constată, sub semnătura liderului de grup, că acesta nu mai este membru al grupului. Apoi, Camera Deputaților va da, prin vot, o hotărâre de vacantare a postului și, printr-un alt vot, numește o altă persoană în loc.

În cazul revocării, liderul grupului căruia îi revine funcția de președinte solicită, în plen, revocarea președintelui și este nevoie de un vot în plen, revocarea nefiind automată. Apoi, printr-un alt vot la plenului, se numește o altă persoană în loc, au precizat sursele citate.

CITEŞTE ŞI: Dragnea, despre modificările la Regulamentul Camerei: Lungindu-se foarte mult, e o boală lungă