Biserica le cere românilor taxă pentru televiziune. Cât va trebui să plătească fiecare credincios

După ce Biserica Ortodoxă le-a cerut românilor să-şi înscrie copiii la ora de religie, acum le cere bani pentru televiziunea BOR, Trinitas TV.

RomaniaTV.net
17 mart. 2015, 09:51
Biserica le cere românilor taxă pentru televiziune. Cât va trebui să plătească fiecare credincios

Fiecare familie de credincioşi ar urma să achite o taxă de televiziune indiferent dacă vreun membru al ei urmăreşte sau nu postul bisericesc. Credincioşii nu vor achita taxa la casieriile statului, ci la cele ale bisericii. Mai exact, preoţii vor trece din uşă în uşă pentru a strânge taxa pentru televiziune. O taxă mică pentru credincios, dar care va atârna greu în buzunarele bisericii.

SCENE ŞOCANTE în Constanţa: Piesă de TEATRU cu DECAPITĂRI la o şcoală ortodoxă VIDEO

Un ordin intern, publicat de jurnalistul Cătălin Striblea pe blogul său, arată că preoţii au sarcina de a strânge de la credincioşi în fiecare lună câte o taxă de 0,07 lei de familie.

O taxă care nu pare mare însă, după câteva calcule simple. Spre exemplu, pentru un număr de 8 milioane de familii biserica va colecta într-o lună aproximativ 560.000 de lei ceea ce înseamnă un venit anual de 1,5 milioane de euro. Iată cum arată ordinul semnat de mai marii bisericii.

 

CE SPUNE CONDUCEREA BOR

„TRINITAS Tv şi Radio TRINITAS au apărut ca o necesitate misionară şi ca o formă complementară de comunicare, pentru a transmite mesajul Bisericii în casele oamenilor. Scopul major al acestora este intensificarea vieţii spirituale creştine, cultivarea unității ecleziale între eparhii, promovarea culturii şi spiritualităţii româneşti în context european, precum şi oferirea unei perspective pozitive, luminată de credinţă şi speranță, asupra evenimentelor cotidiene ale societății.   Prin intermediul acestor instituții media cultural-religioase, Patriarhia Română informează opinia publică despre evenimentele bisericeşti, lucrarea pastoral-misionară, socială, educaţională şi culturală a Bisericii, dar şi aducând în atenţia publicului istoria, cultura şi tezaurul de credinţă şi spiritualitate creștină românească în context european. Radioul şi Televiziunea Patriarhiei Române aduc multă lumină, bucurie şi speranță mai ales persoanelor singure, vârstnice şi bolnave, prin slujbele religioase transmise zilnic (Liturghie şi Vecernie).
 De asemenea, televiziunea TRINITAS şi radio TRINITAS ale Patriarhiei Române realizează şi transmit știri, reportaje, emisiuni prin care promovează activitățile eparhiilor ortodoxe româneşti din apropierea granițelor României şi din diaspora română. Prin urmare, este necesară susținerea financiară a unei activităţi benefice pentru toate eparhiile Patriarhiei Române.   De la înființarea postului TRINITAS Tv (2007) şi mutarea sediului central de la Iaşi la Bucureşti a postului de Radio TRINITAS (27 octombrie 2007), până în prezent, acestea au fost susținute financiar exclusiv din contribuțiile eparhiilor ortodoxe din ţară, iar mai târziu şi de eparhiile din străinătate, nu din publicitate comercială sau din surse netransparente şi nedeclarate.   

După cum Televiziunea Română şi Societatea Română de Radiodifuziune sunt susținute financiar prin plata unui abonament pe factura de energie electrică de către fiecare familie de români, tot așa radioul şi televiziunea TRINITAS ale Patriarhiei Române sunt susținute financiar prin contribuția clerului şi credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române.   Hotărârea Sfântului Sinod din decembrie 2014 a avut ca scop intensificarea eforturilor de susţinere financiară a TRINITAS TV şi Radio TRINITAS în condiţiile crizei economice prelungite, dată fiind importanța acestora pentru viaţa şi activitatea Bisericii azi.   

În concluzie, TRINITAS Tv şi radio TRINITAS au un scop misionar, nu unul comercial, iar susținătorii lor sunt clerul şi credincioșii ortodocși români din ţară şi străinătate, adică principalii beneficiari ai programelor acestora”, se precizează într-un comunicat al BOR.