Blaga: Nefinalizarea privatizării CFR Marfă -"un nou eşec marca Victor Ponta". Propun moţiune simplă

Publicat: Marţi, 15 Octombrie 2013 11:51 // Actualizat: Marţi, 15 Octombrie 2013 11:51 // Sursa: Mediafax

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marţi, că nefinalizarea privatizării CFR Marfă reprezintă "un nou eşec marca Victor Ponta" şi a precizat că le va propune democrat-liberalilor ca PDL să introducă o moţiune simplă în Parlament pe această temă.

"Din păcate, este un nou eşec marca Victor Ponta şi lucrul acesta era previzibil, pentru că a fost o mânăreală de la cap la coadă, întregul proces de privatizare, aduceţi-vă aminte cum s-au schimbat regulile în timpul jocului, pe parcurs au fost şi datorii de peste 147 milioane de euro, ori pe parcurs s-a acceptat plata în rate. Noi vom introduce, o să le propun colegilor, o moţiune simplă, în Parlament, ca să ne explice exact despre ce e vorba, că nu e vorba numai de prostie şi din păcate un nou eşec al premierului sau este vorba şi despre altceva", a precizat Blaga, înainte de şedinţa BPN al PDL.

Citeşte şi: Procesul de privatizare a CFR Marfă a EŞUAT

Liderul democrat-liberal a mai spus, referitor la privatizarea CFR Marfă, că există o neconcordanţă între hotărârea de Guvern şi contract şi a arătat că premierul şi reprezentanţii Ministerului Transporturilor ar trebui să le explice parlamentarilor despre ce este vorba.

"E nenconcordanţă între hotărârea de Guvern şi contract, aţi văzut şi dumneavoastră şi cred că ar fi foarte bine ca premierul şi cei de la Ministerul Transporturilor să le explice parlamentarilor", a adăugat Vasile Blaga.

Privatizarea CFR Marfă a eşuat pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei, potrivit GFR. În plus față de condițiile suspensive, nici structura capitalului social nu a fost definitivată, respectiv numărul de acțiuni corespunzător cotei de 51% care urmează să se transfere. În acest sens, nu a fost efectuată diminuarea capitalului social cu valoarea activelor care urmează să se transfere de la CFR Marfă către alte societăți deținute de stat", potrivit GFR.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat luni seara că Grup Feroviar Român (GFR) ar fi putut plăti pentru acţiunile CFR Marfă, că ministerul a îndeplinit toate condiţiile pentru transferul de proprietate şi că procesul de privatizare va fi reluat. "Cumpărătorul ar fi putut plăti astăzi, renunţând la condiţiile suspensive din contract. Au fost trei astfel de condiţii la care s-a făcut referire: finalizarea de către vânzător a conversiei creanţelor deţinute de stat asupra societăţii la data semnării contractului, condiţie îndeplinită de vânzător, o altă condiţie suspensivă se referea la avizul favorabil al Consiliului Concurenţei, aceasta fiind exclusiv în sarcina cumpărătorului, care ar fi putut face notificare imediat după ce a câştigat licitaţia (în luna iunie - n.r.), însă a făcut acest lucru la 22 de zile de la semnarea contractului (începutul lunii septembrie - n.r.), şi aceasta doar după ce a fost notificat de comisia de privatizare", a afirmat Mănescu. În ceea ce priveşte a treia condiţie, respectiv obţinerea de către vânzător de la finanţatorii interni şi externi ai CFR Marfă a acordului de modificare a structurii acţionariatului companiei, Mănescu a spus că notificările au fost transmise de comisia de privatizare la timp, însă nu toate băncile au avizat favorabil până acum.

Ministrul Transporturilor a arătat că, în aceste condiţii, s-a aplicat prevederea din contract care spune că dacă în termen de 60 de zile nu sunt îndeplinite condiţiile acordul se desfiinţează.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
daca sunt in articol si in arraay daca sunt in articol si in arraay
15 oct 12:12
...democrat-liberalilor ca PDL să introducă o moţiune simplă în Parlament pe această temă. Citește mai departe… Powered by WPeMatico...
15 oct 12:02
... Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marţi, că nefinalizarea...
1
EUR
4.7556
RON
19 Oct
noapte 8 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H