BNR îi cere lui Klaus Iohannis să nu promulge Legea dării în plată VIDEO

BNR îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care stinge datoriile celor care nu mai pot plăti ratele la case. Băncile spun că o astfel de lege i-ar ajuta şi pe milionarii-samsari imobiliari, şi nu doar pe cei care reprezintă cazuri sociale.

02 dec. 2015, 13:00
BNR îi cere lui Klaus Iohannis să nu promulge Legea dării în plată VIDEO

Scandalul legii care stinge datoriile celor care nu mai pot plăti ratele la case este de departe de a se fi termina. BNR îi cere preşedintelui să nu promulge legea.

Să îi ajuţi pe cei în nevoie este o opţiune a societăţii. Să îi ajuţi, fără să ştii, pe cei care nu au nevoie e o prostie. Să îi ajuţi, pe ascuns, pe cei care nu au nevoie e o ticăloşie. Poziţia oficială va ajunge, pe căile normale, la Preşedinţie„, scrie viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu pe blogul institutiei.

„Acest proiect de lege nu face absolut nicio deosebire între debitori cu probleme sociale şi cei care se opresc în faţa unei băcni şi din maşina lor Ferrari dau cheile la un apartament sau vila de la mare”, spune un reprezentant al băncilor.

Un lucru este cert. Nu doar cazurile sociale ar putea profita de lege, ci şi milionarii-samsari imobiliari şi politicienii. Cum ar fi de exemplu Marin Anton, deputat PMP, care are un credit de 297.500 franci elveţieni luat în 2008 şi scadent în 2025. Sau Marian Avram, deputat PSD, care are un credit de 116.400 franci elveţieni, luat în 2007 şi scadent în 2023.

Acum băncile calculează cum să pună pierderile în spatele viitorilor clienţi prin creşterea avansului minim pentru obţinerea unui credit ipotecar la 50%. În prezent, avansul nu depăşeşte 20%.

Potrivit noii legi, cei care nu îşi mai pot plăti ratele, au timp 15 zile să declare acest lucru şi să meargă la notar pentru a legaliza predarea imobilului către bancă. Legea se află acum la Cotroceni, pentru promulgare.

Proiectul legii darii in plata, care a fost transmis spre promulgare Presedintelui, a impartit Romania in doua tabere: una formata din bancheri si cealalta a sustinatorilor lui Gheorghe Piperea, unul dintre cei care au gandit-o. Legea reglementeaza modul practic in care debitorii bancilor care nu mai pot sa isi achite ratele pot inmana bancherilor cheia casei luate pe credit si scapa astfel de orice obligatii fata de banca.