Boala de sezon care bagă spaima în români. Doctorul Virgil Musta atrage atenția asupra acestor simptome!

În perioada Crăciunului, consumul de carne crește destul de mult. Astfel, românii trebuie să aibă mare grijă la trichineloză.

07 dec. 2021, 19:24
Boala de sezon care bagă spaima în români. Doctorul Virgil Musta atrage atenția asupra acestor simptome!

Boala de sezon care bagă spaima în români. Trichineloza reprezintă o afecțiune parazitară produsă de trichinella spiralis, un nematod (vierme cilindric) ce ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infestate, cel mai frecvent porci și mistreti.

Boala de sezon care bagă spaima în români. Doctorul Virgil Musta atrage atenția asupra celor trei faze ale afecțiunii. Iată ce trebuie să faci!

Virgil Musta a vorbit despre pericolul pe care îl reprezintă trichineloza și ce avem de făcut în cazul în care carnea consumată a fost infestată cu paraziți.

„Dupa ingestia acestor alimente, parazitii ajung in intestinul omului, unde se inmultesc si apoi patrund prin mucoasa intestinala in sange, iar de aici ajung in muschii striati, unde se inchisteaza, afectand functionarea corespunzatoare a acestora.

Parazitii pot ajunge insa si in alte organe, inima, plamani sau chiar in sistemul nervos, ceea ce duce la aparitia unor complicatii severe, ce pot cauza chiar decesul. Cu cat parazitarea este mai intensa, cu atat forma clinica de boala este mai severa”, a explicat dr. Virgil Musta, într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara.

Boala evolueaza în trei faze:

1. Faza intestinala, ce se manifesta ca o toxiinfectie alimentara, cu scaune moi, greturi, varsaturi, colici abdominale. Primele simptome apar la 2-3 zile pana la o saptamana de la ingestia carnii parazitate. Daca boala este descoperita in aceasta faza, tratamentul este eficient si parazitii nu se mai pot multiplica.

2. Faza migrarii parazitului prin sange in muschi, cand, din cauza reactiei organismului, apar simptome ca febra, dureri de cap si la nivelul ochilor, eruptii cutanate, dureri musculare, edem facial si chiar hemoragii. Daca afectarea cuprinde si muschii respiratori, pot aparea tulburari de respiratie.

Aceasta faza dureaza 2-4 saptamani, dupa care simptomatologia cedeaza. In aceasta etapa, medicatia tiparazitara este mai putin eficienta, obiectivul principal al tratamentului fiind diminuarea simptomatologiei si a manifestarilor alergice care se produc si care pot afecta sever organismul.

3. Daca ajung in muschi, larvele se inchisteaza, apoi se calcifica producand tulburari de funtionare a acestora. In aceasta faza, singurul lucru ce ne ramane de facut este sa favorizam calcificarea chistelor.

In infestatiile severe, inflamatia poate determina complicatii cardiace (miocardita, insuficienta cardiaca, aritmii), neurologice (encefalita, meningita, tulburari vizuale sau auditive, convulsii) sau pulmonare (pneumonita, pleurezie). Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau a encefalitei.

Citește și: Virgil Musta a făcut anunțul: Anticorpii monoclonali preiau rolul vaccinului COVID-19