Bogdan Stanoevici, director interimar Circul Globus: Viitoarele spectacole fără animale propun poveşti cu acrobaţi şi jongleuri

Bogdan Stanoevici, director interimar Circul Globus, a declarat că nu a fost niciodată un fan al animalelor sălbatice la circ, iar viitoarele spectacole fără animale pe care le va propune Circul Globus din luna aprilie vor fi poveşti cu acrobaţi şi jongleuri, în colaborare cu Teatrul ”Ion Creangă”.

01 mart. 2017, 16:28
Bogdan Stanoevici, director interimar Circul Globus: Viitoarele spectacole fără animale propun poveşti cu acrobaţi şi jongleuri

„Începând de la 1 martie avem 12 luni în care trebuie să găsim soluţii pentru plasarea animalelor în alte locuri. Toate animalele sunt în gestiunea Circului, dar există anumiţi dresori care sunt şi proprietarii animalelor, pe care le-au cumpărat din banii lor, pe care le-au pregătit şi cu care fac numere pentru Circ. Un dresor are de exemplu nişte papagali, care sunt ai lui, şi noi avem obligaţia ca în această perioadă de un an să avem grijă de «bunăstarea animalelor», aşa cum prevede decizia CGMB”, a declarat Bogdan Stanoevici, potrivit news.ro.

Circul Globus are 209 angajaţi, artişti, personal administrativ, tehnic, şi 61 de animale, iar şapte dresori au grijă de animale. Niciunul nu va fi dat afară, potrivit managerului interimar.

„Există un sistem foarte bun în Circ, de ani de zile, în care un artist acrobat este angajat şi îşi face numărul lui. Pe lângă asta, ei au şi nişte obligaţii de verificare, de pregătire a celorlalţi, sau pur şi simplu de ajutor. Pentru cei mai tineri, care învaţă, aceşti acrobaţi vor fi asistenţi în timpul pregătirii, şi în spectacole, întotdeauna, în afară de partea tehnică, există şi anumiţi acrobaţi care fac parte din echipa de susţinere, pentru a preveni orice incident”, a precizat directorul Bogdan Stanoevici.

Mai mulţi artişti ai Circului Globus au contracte în străinătate pe perioade determinate şi, conform legii, nu pot fi şi salariaţi şi cu contract de angajat în acelaşi timp, fapt pentru care în perioada cât au contract în străinătate vor fi în concediu fără plată.

Dresorii români vor putea prezenta spectacole în străinătate?

„Aceasta este o întrebare pe care mi-am pus-o şi eu, cred că problema trebuie discutată în Consiliul General al Primăriei, dacă are această posibilitate, mai ales că unii sunt proprietari de animale, le-au cumpărat din banii lor”, a afirmat directorul, care mai spune că i-a asigurat pe dresori că nu-şi vor pierde contractele.

„Eu i-am asigurat că angajamentele lor se vor transforma în altceva. Nu vor rămâne pe drumuri. Dacă un dresor care deţine nişte animale îşi întrerupe contractul, având unul de colaborare, va putea să plece”, a spus Stanoevici.

În această lună, la Circul Globus nu vor fi spectacole pentru public. Directorul interimar al instituţiei preconizează că prima reprezentaţie fără animale va putea avea loc din aprilie. „Aş vrea să putem păstra continuitatea pentru copii”, speră Bogdan Stanoevici.

Circul Globus nu va mai putea găzdui de miercuri nici artişti străini cu animale. „Ceea ce mă obligă să dezvolt propunerile de spectacole ale Circului. Prioritatea rămân copiii. Acestor copii trebuie să le propunem ceva suficient de puternic şi cu impact asupra lor astfel încât să poată sta o oră pe scaun pentru a vedea un spectacol, care nu trebuie să aibă, din punctul meu de vedere, doar aspectul ludic şi de divertisment, ci şi un aspect educativ”, este de părere managerul instituţiei, care spune că are susţinerea primarului general al Capitalei în demersul pe care şi l-a propus.

„Mă gândesc să le propunem basme sau poveşti româneşti, dar şi din lume, transpuse într-un limbaj scenic în care lumea şi artiştii circului sunt esenţiali, lângă care vin actori de teatru, cântăreţi şi dansatori, creând astfel un gen de spectacol pe care doar circul le poate găzdui”, este intenţia lui Bogdan Stanoevici, care a discutat deja cu directorul Teatrului „Ion Creangă” în vederea unei colaborări. El are în vedere şi alte instituţii de spectacol cu care să se asocieze.

„Deja am discutat cu directorul Teatrului «Ion Creangă», Lucian Ghimişi, care-mi este şi coleg de scenă, pentru a face spectacole comune. La început, vom pleca de la spectacolele Teatrului, care se pretează la o combinaţie cu lumea acrobaţilor, cu cea a clovnilor. Nu mai cred în spectacolul de circ în care diverse numere de acrobaţie sunt puse împreună, lipite cu nişte numere de clovnerie, de dans şi de muzică, pentru că momentul e depăşit. Nu mai aparţine acestui timp. Evident că jongleria şi acrobaţia vor fi doi piloni ai spectacolelor de la Globus, dar vor face parte dintr-o poveste. Zilele acestea voi viziona toate numerele existente şi vom decide. Vreau să dezvolt şi musical-ul, tocmai pentru că arena Circului se pretează la montări care pot fi spectaculoase”, a afirmat el.

Dresura de animale a fost eliminată din obiectul de activitate al Circului Globus, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat în unanimitate în şedinţa din 30 ianuarie a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

La începutul anului, pe 12 ianuarie, 11 animale, între care doi tigri, au murit în urma unui incendiu la un adăpost al Circului Globus, pompierii reuşind să salveze alte peste 20 de animale, între care tigri, cămile şi ponei.

Edilul Capitalei l-a demis atunci pe managerul Circului Globus, Victor Coman, susţinând că el trebuia să asigure adăposturi corespunzătoare animalelor care au murit în incendiu. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, l-a numit pe Bogdan Stanoevici în funcţia de director general interimar al Circului Globus din Bucureşti, iar pe Sanda Ladoşi, director adjunct interimar, responsabil cu domeniul artistic.

O petiţie pentru interzicerea folosirii animalelor la circuri a fost iniţiată în urma incendiului în care au murit 11 animale ale Circului Globus, aceasta strângând peste 60.000 de semnături.