Bombă în ancheta incendiului de la Matei Balş. Nu se mai fac cercetări pentru ucidere din culpă

Răsturnare de situație în cazul incendiului de la Matei Balș. Procurorii au schimbat încadrarea juridică, au anunţat surse citate de România TV. În prezent, doar patru dintre pacienţii transferaţi după incendiul izbucnit în Pavilionul V al Institutului "Matei Balş" în alte unităţi medicale din Bucureşti mai sunt internaţi.

24 feb. 2021, 15:06
Bombă în ancheta incendiului de la Matei Balş. Nu se mai fac cercetări pentru ucidere din culpă

Bombă în ancheta incendiului de la Matei Balş. Procurorii fac cercetări pentru distrugere din culpă ce a avut ca urmare un dezastru, cu urmări complexe, între care și decesele victimelor, anunţă România TV.

În prezent, patru pacienţi din rândul celor relocaţi după incendiul de la Institutul „Matei Balş” mai sunt internaţi în spitale din Bucureşti. În prezent, 2 persoane sunt internate la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca), o persoană la Spitalul Universitar de Urgență București și alte persoană la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș” din București.

Citeşte şi: Fost pacient de la Matei Balş, declaraţii cutremurătoare despre coşmarul prin care a trecut în timpul incendiului: „Era să păşesc pe un cadavru”

Incendiul de la Institutul ”Matei Balş” din Capitală a avut loc în dimineaţă zile de 29 ianuarie. A luat foc Pavilionul V al spitalului. Autorităţile au declanşat planul ”roşu”.

În urma incendiului, cinci persoane, pacienţi infectaţi cu coronavirus care erau trataţi în spital, au murit. După lichidarea incendiului, echipele de salvare au găsit trei cadavre carbonizate. Pentru o a patra victimă s-au făcut manevre de resuscitare, dar din păcate nu a mai putut fi salvată. Ulterior, anchetatorii au găsit şi al patrulea cadavru carbonizat într-o baie a spitalului.

102 pacienţi din saloanele Pavilionului 5 au fost evacuaţi şi transferaţi fie către alte spitale din Bucureşti, 53 de pacienţi, fie în alte pavilioane din cadrul Institutului „Matei Balş”.

În urma incendiului, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

În următoarele zile alţi pacienţi transferaţi după incendiul de la Matei Balş la alte spitale din Capitală au murit. Toţi erau infectaţi cu virusul SARS-COV 2 şi sufereau şi de alte boli. În aceste cazuri, ancheta medico-legală va stabili cauzele decesului.

Citeşte şi: Primele imagini din interiorul Institutului Matei Balş, după incendiul în care au decedat 5 pacienţi FOTO

După ce presa a scris despre decesul unui pacient transferat de la Matei Balş mort la Spitalul Judeţean Ilfov, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că a demis-o pe Maria Niţescu, manager interimar al Institutului „Matei Balş” din Bucureşti, decizia fiind motivată de „multiplele disfuncţionalităţi” în gestionarea situaţiei pacienţilor internaţi în Pavilionul V al unităţii medicale care au fost transferaţi în urma incendiului din 29 ianuarie 2021 şi în comunicarea cu ministerul.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, atribuţiile de manager interimar au fost preluate de directorul medical Cătălin Apostolescu.

„Ministerul Sănătăţii a solicitat, în această dimineaţă, informaţii cu privire la decesul unui pacient internat în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov care, potrivit presei, s-a aflat în Pavilionul V al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Univ. Dr Matei Balş” în timpul incendiului. Institutul a răspuns printr-o notă telefonică, la ora 10,01, potrivit căreia pacientul nu s-a aflat în Pavilionul V în momentul incendiului şi nu a fost transferat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov. La ora 14,17, Institutul a revenit asupra acestei informaţii şi a comunicat Ministerului Sănătăţii că pacientul s-a aflat în Pavilionul V în timpul incendiului, că a fost evacuat de către personalul medical propriu înaintea sosirii echipajelor de intervenţie şi că a fost transferat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov în data de 29 ianuarie 2021, la ora 16,30″, anunţa Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

Totodată, ministrul Sănătăţii a trimis Corpul de control să „elucideze” modul în care au fost gestionate transferurile tuturor pacienţilor internaţi în Pavilionul V al Institutului „Matei Balş”, precum şi comunicarea cu toate celelalte autorităţi implicate.

Citeşte şi: Raportul privind incendiul de la „Matei Balş” a fost respins de Vlad Voiculescu