Fost pacient de la Matei Balş, declaraţii cutremurătoare despre coşmarul prin care a trecut în timpul incendiului: „Era să păşesc pe un cadavru”

Un fost pacient de la Institutul Matei Balş din Capitală a povestit coşmarul prin care a trecut în momentul în care a izbucnit incendiul de la finalul lunii ianuarie. Bărbatul confirmă că în saloane era frig şi că asistentele aduceau sticle cu apă caldă pe care le puneau sub pătură.

17 feb. 2021, 09:32
Fost pacient de la Matei Balş, declaraţii cutremurătoare despre coşmarul prin care a trecut în timpul incendiului: „Era să păşesc pe un cadavru”
Fost pacient de la Matei Balş, declaraţii cutremurătoare despre coşmarul prin care a trecut în timpul incendiului: "Era să păşesc pe un cadavru"

Fost pacient de la Matei Balş, declaraţii cutremurătoare despre coşmarul prin care a trecut în timpul incendiului. Constantin Ilie era internat de două săptămâni la Institutul „Matei Balș” din București, în momentul în care a izbucnit incendiul.

Fost pacient de la Matei Balş, declaraţii cutremurătoare despre coşmarul prin care a trecut în timpul incendiului

Constantin Ilie confirmă faptul că în saloane era frig şi că infirmierele aduceau sticle cu apă caldă pe care le puneau sub pătură.

„Erau aproximativ 15 grade, dar cred că erau mai puține. Infirmierele ne aduceau sticle cu apă caldă pe care le puneau sub pătură, stăteam cu cinci pături.”, a spus fostul pacient de la Matei Balş, la Marius Tucă Show.

Bărbatul povesteşte că atât el, cât şi ceilalţi pacienţi se încălzeau cu un calorifer cu ulei adus de un coleg de salon. Au încercat să folosească și două aeroterme, însă le-au fost confiscate de către personalul medical.

Constantin Ilie a făcut declaraţii cutremurătoare despre coşmarul pe care l-a trăit în momentul în care a izbucnit incendiul.

Citeşte şi Un electrician internat la Matei Balş în ziua incendiului tragis spune că a auzit un zgomot ciudat: „S-a auzit ca o descărcare electrostatică!”

„Nu dormeam la ora aia, aia a fost șansa mea. Fusesem mai devreme la toaletă. Am auzit niște zgomote, țipete și apoi două mici explozii. (…) Am luat o căciulă și am sărit în balcon. Cei de la saloanele 63, 64, 65 strigau ajutor. Geamul era rabatat. Nu se putea deschide.

Am luat-o pe balcon la acele saloane. Este groaznic să-l vezi pe ăla în salon că moare acolo. Au venit pompierii. Am sunat la ei. Telefonul meu a fost al doilea la pompieri. Au venit, am strigat la ei să le spargă geamurile. La 63 au spart geamul și au pus furtunul cu apă.

A trebuit să merg de la ultimul salon până la scară. Era să pășesc peste un cadavru. Era în balcon. Luminile nu mai funcționau”, spune Constantin Ilie.

Bărbatul povestește că mult timp după incendiu a simţit că inspiră fum.

Citeşte şi Raportul privind incendiul de la „Matei Balş” a fost respins de Vlad Voiculescu

„Ne-au dus in ambulanta, ne-au dat pături și pe la 5, 6 ne-au dus la spital. Când inspiram aer curat simțeam că inspir fum în plămâni. Câteva zile a durat chestia asta.”, îşi aminteşte Constantin.

Incendiul de la Institutul ”Matei Balş” din Capitală a avut loc în dimineaţă zile de 29 ianuarie. A luat foc Pavilionul V al spitalului.  Autorităţile au declanşat planul ”roşu”.

În urma incendiului, cinci persoane, pacienţi infectaţi cu coronavirus care erau trataţi în spital, au murit. După lichidarea incendiului, echipele de salvare au găsit trei cadavre carbonizate. Pentru o a patra victimă s-au făcut manevre de resuscitare, dar din păcate nu a mai putut fi salvată. Ulterior, anchetatorii au găsit şi al patrulea cadavru carbonizat într-o baie a spitalului.

102 pacienţi din saloanele Pavilionului 5 au fost evacuaţi şi transferaţi fie către alte spitale din Bucureşti, 53 de pacienţi, fie în alte pavilioane din cadrul Institutului „Matei Balş”.

În urma incendiului, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.