BOR, prima delimitare categorică de AUR: Un creştin real nu agresează, nu înjură de toţi zeii invocând mama adversarului. PNL cere ca AUR să fie declarat partid extremist

Purtătorul de cuvânt al BOR a avut o reacţie dură după acţiunile AUR de miercuri. PNL cere ca AUR să fie catalogat partid extremist, iar PSD s-a delimitat categoric de George Simion.

11 mai 2023, 12:58
BOR, prima delimitare categorică de AUR: Un creştin real nu agresează, nu înjură de toţi zeii invocând mama adversarului. PNL cere ca AUR să fie declarat partid extremist

Purtătorul de cuvânt al BOR Vasile Bănescu a afirmat într-un text postat pe Facebook după acţiunile violente ale AUR de miercuri şi intitulat ”Creştinism vs huliganism”, că un creştin real nu agresează, nu înjură de toţi zeii invocând mama adversarului, nu scuipă spre alţii şi mai ales în sus. El nu nominalizează însă nici AUR şi nici pe liderul acestuia Geroge Simion.

”Creştinismul nu este niciodată la cuţite cu realitatea. E mereu decent şi profund realist. Niciodată strident, niciodată simplist. Un creştin real nu agresează, nu înjură de toţi zeii invocând mama adversarului, nu scuipă spre alţii şi mai ales în sus, nu urlă, mai ales la microfon (îi înţelege utilitatea), nu se dă în spectacol, întrucât simte ridicolul, nu (se) filmează compulsiv, nu strigă imperativ”, scrie Bănescu.

În opinia sa, ”creştinismul asimilat te scuteşte de compromitere, te îmblânzeşte, te rafinează lăuntric, te înţelepţeşte”.


Parlamentari si simpatizanţi AUR au fost miercuri protagoniştii unor scene violente, atât în Parlament, unde au strigat, au protestat şi şi-au jignit colegii, exprimându-şi astfel dezacordul faţă de proiectul de lege privind prevenirea separării copilului de familie, deşi în comisii l-au votat în unanimitate, dar şi în afara Parlamentului, unde au scandat, au ameninţat,au fost violenţi cu jandarmii şi l-au agresat verbal şi fizic pe fostul premier Ludovic Orban.

Ionuţ Stroe cere ca AUR să fie declarat partid extremist

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe propune ”un gest politic ferm” adoptarea unei declaraţii comune a Parlamentului, care să condamne modul de acţiune al AUR, ca primă formă de delimitare de partidul condus de George Simion.
„Din punctul meu de vedere, partidele democratice ar trebui să se delimiteze total de acest partid toxic numit AUR. Nu este vorba doar de ceea ce s-a întâmplat ieri, este vorba despre un bulgăre de agresivitate pe care acest partid îl creşte în România, sperând să destabilizeze toate instituţiile care apără democraţia. De aceea, mediul politic ar trebui să reacţioneze unitar. Noi, ca parlamentari, nu avem alte pârghii decât cele prevăzute de regulamentele noastre. De aceea, cred că o primă formă de delimitare ar fi un gest politic ferm, o declaraţie comună a Parlamentului, adoptată în camerele reunite, care să condamne modul de acţiune al AUR, să oficializeze această delimitare şi să exprime, clar, caracterul extremist al AUR”, a declarat Stroe.

VIDEO Ludovic Orban, agresat la porțile Parlamentului de protestatarii AUR: ”Am fost scuipat, înjurat, lovit”. Un deputat AUR, victimă colaterală

 

Nicolae Ciucă curentează AUR: Oamenii să nu se lase induși în eroare

Premierul Nicolae Ciucă a avut prima reacție după violențele de miercuri de la Parlament. Politicienii nu trebuie să creeze astfel de evenimente, iar oamenii nu trebuie să fie induși în eroare, a spus prim-ministrul.
„Indiferent de partid, indiferent unde ne desfășurăm activitatea… în special politicienii… să nu creăm astfel de evenimente care pot să degenereze… oamenii trebuie să fie foarte bine informați… să nu se lase induși în eroare de factori care urmăresc destabilizarea”, a declarat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a vorbit despre responsabilitatea politicienilor. „Mesajul meu este de foarte multă responsabilitate pentru toți membrii clasei politice”, a precizat premierul.

Două proteste au avut loc, miercuri, la Palatul Parlamentului. Reprezentanții Jandarmeriei Capitalei au spun că acestea nu au îndeplinit condițiile legale, fiind date mai multe amenzi. De asemenea, au fost întocmite patru dosare penale. În timpul protestelor, parlamentarii Ludovic Orban și Csoma Botond au fost agresați.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat joi la Oradea, despre violenţele de la protestul AUR din faţa Parlamentului, din urmă cu o zi, că poate că cei care criticau iniţiativa legislativă a prermierului şi a lui cu privire la modificarea Codului Penal astăzi le dau dreptate. El a mai spus că este regretabil ce s-a întâmplat dar forţele de ordine au acţionat din punctul lui de vedere impecabil, nu au exagerat şi au reuşit să păstreze în siguranţă perimetrul de protecţie a Palatului Parlamentului.

CTP, reacție acidă după refuzul profesorilor de a se alătura prostestului AUR din fața Parlamentului: „Cum să se alăture scursurilor care maschează cu fulare tricolore roșul Kremlinului?” 

Parlamentari si simpatizanţi AUR au fost miercuri protagoniştii unor scene violente, atât în Parlament, unde au strigat, au protestat şi şi-au jignit colegii, exprimându-şi astfel dezacordul faţă de proiectul de lege privind prevenirea separării copilului de familie, deşi în comisii l-au votat în unanimitate, dar şi în afara Parlamentului, unde au scandat, au ameninţat jandarmii şi l-au agresat verbal şi fizic pe fostul premier Ludovic Orban.

Patru persoane au fost sancţionate de jandarmi, cu amenzi în valoare totală de 3.000 de lei, pentru că l-au agresat, miercuri, pe fostul premier Ludovic Orban la intrarea în sediul Parlamentului. O altă prsoană a primit sancţiuni în valoare totală de 1.500 de lei pentru agresarea parlamentarului UDMR Csoma Botond. În total, pentru încălcarea legislaţiei, participanţii la protestul neautorizat au primit amenzi în valoare totală de peste 50.000 de lei.