Borsul, preparatul banal, cu efecte tamaduitoare uimitoare. Stiai asta despre bors?

Gratie vitaminelor si mineralelor continute, borsul functioneaza ca un tonic eficient in cazurile de anemie. Totodata, ajuta la eliminarea toxinelor si la arderea grasimilor

21 iul. 2021, 08:09
Borsul, preparatul banal, cu efecte tamaduitoare uimitoare. Stiai asta despre bors?

Borsul este un preparat traditional romanesc si se foloseste de regula in bucatarie, pentru a acri ciorbele. Putini stiu, insa, ca borsul are puternice efecte tamaduitoare, fiind un leac tonic si purificator pentru organism. Borsul contine vitaminele C, D, B, precum si calciu, magneziu, fosfor, selenium, crom si enzime.

Puterea terapeutica a borsului vine de la drojdia de bere care ajuta la fermentatie. In credinta populara, borsul vindeca de deochi si le reda copiilor pofta de mancare. De asemenea, inainte de post, gospodinele spalau vasele cu bors, semn ca preparatul este considerat un dezinfectant.

Borsul, anemia si bolile aparatului respirator
Gratie vitaminelor si mineralelor continute, functioneaza ca un tonic eficient in cazurile de anemie. Totodata, ajuta la eliminarea toxinelor si la arderea grasimilor, stimuleaza digestia si este eficient in curele de slabire. Despre bors se mai spune ca poate fi un adjuvant in cazul bolilor aparatului respirator precum bronsita, astmul si sinuzita. O cura de 20 de zile cu un pahar de bors pe zi, cu un sfert de ora inainte de masa duce la revigorarea organismului. Borsul este folosit ca adjuvant in cazurile de tuberculoza, considerandu-se ca anumite substante active din licoare blocheaza dezvoltarea bacililor.

Dieta cu bors. Scapi de pana la 5 kg in 7 zile
Sanatatea intestinelor si a sistemului nervos
Cura cu bors este recomandata persoanelor cu diabet, artrita, guta, afectiuni reumatice, hepatice si renale. De asemenea, este bun pentru persoanele care sufera de oboseala cronica intrucat revigoreaza sistemul nervos. Borsul scade tensiunea arteriala, reduce colesterolul, curata rinichii, previne aparitia infarctului. Borsul este folositor in bolile cardiace si lupta impotriva cancerului de colon. Borsul nu este recomandat daca suferi de ulcer sau gastrita.

Borsul si frumusetea
Pe plan extern, poate fi de folos in cazul ulcerelor cutanate, degeraturilor sau uscaciunii pielii. Borsul se poate folosi in prepararea mastilor cosmetice pentru catifelarea tenului.

Borsul de casa
Nutritionistii nu recomanda borsul industrial, de cumparat. Acesta contine aditivi alimentari care dau un gust bun mancarii, dar este periculos pentru organism. Cel mai bun bors este cel preparat acasa. Avem nevoie de 1 kg tarate de grau, 200 g malai, 200 g de husti (tarate folosite de la alt bors) sau 20 g de drojdie de bere, o mana de frunze de visin, marar sau leustean verde sau uscat. Taratele se amesteca bine cu malaiul si cu hustile. Se adauga 0,5-1 l de apa calduta. Plamada se lasa la dospit timp de 20-30 minute. Se adauga frunzele de visin si mararul. Se toarna 9 l de apa calda, se acopera vasul cu un tifon si se lasa deoparte, la temperatura camerei, pentru una-doua zile. La inceput, se amesteca de cateva ori cu o lingura de lemn. Dupa ce s-a acrit, se filtreaza, se pune in sticle si se pastreaza la frigider. Vasul in care se prepara borsul trebuie sa fie foarte curat si nemetalic. De obicei, se folosesc ulcelele de lut sau putinele. Iarna timpul de acrire creste pina la 3-4 zile.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Horoscop Minerva 20-26 iulie 2021. O zodie dă lovitura în plan sentimental. Ar putea petrece momente minunate!