BREAKING NEWS: S-a stabilit prima țară din NATO care-i trimite avioane de luptă lui Zelenski. Conflictul ucrainean trece la următorul nivel

Conflictul din Ucraina trece la nivelul următor. S-a stabilit prima țară din Uniunea Europeană (UE) și NATO care trimite avioane lui Volodimir Zelenski. 

16 mart. 2023, 18:27
BREAKING NEWS: S-a stabilit prima țară din NATO care-i trimite avioane de luptă lui Zelenski. Conflictul ucrainean trece la următorul nivel

Polonia turează tare motoarele, pentru a sprijini Ucraina. Președintele de la Varșovia, Andrzej Duda, l-a asigurat pe Volodimir Zelenski de noi livrări. Urmează patru avioane MiG-29, a anunțat polonezul.

În conferința de presă susținută alături de noul președinte al Cehiei, Petr Pavel, joi, liderul de la Varșovia, Andrzej Duda, a anunțat că va expedia încă patru avioane MiG-29. În total, 12 MiG-uri transferate de Polonia.

Armata poloneză va înlocui flota de MiG-uri pe care o cedează Ucrainei cu aparate moderne FA-50 coreene şi F-35 americane. Astfel, Polonia devine prima ţară NATO care oferă avioane Ucrainei, o solicitare pe care Kievul o face de mult timp.

De curând, și Slovacia a anunțat că are în plan să-i trimită avioane lui Volodimir Zelenski, dar nu a revenit cu decizii concrete în această problemă.

 

Contre pe scena politică din SUA, pe marginea conflictului ruso-ucrainean

 

Rămâne de văzut ce poziție va adopta SUA. Democrații lui Joe Biden susțin că Ucraina trebuie ajutată „până la victorie”, în timp ce republicanii cer administrației de la Washington să nu se mai implice în conflict.

„Nu putem acorda prioritate intervenției într-un război străin în escaladare față de apărarea propriei nostre patrii, mai ales că zeci de mii de americani mor în fiecare an din cauza traficului de narcotice, din cauza graniței noastre deschise și arsenalul nostru de amre critice pentru propria noastră securitate ce se epuizează rapid”, a declarat guvernatorul Ron DeSantis.

În ceea ce privește expedierea de avioane în Ucraina, Joe Biden a preferat să nu-i promită lui Volodimir Zelenski ceea ce nu-i poate oferi, avioane F-16.