SUA a dat verdictul: războiul din Ucraina, departe de a se încheia. La ce se așteaptă Administrația Joe Biden

Conflictul din Ucraina este departe de a se încheia. Anunțul a fost făcut de la vârful administrației americane. 

01 mart. 2023, 19:33
SUA a dat verdictul: războiul din Ucraina, departe de a se încheia. La ce se așteaptă Administrația Joe Biden

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, avertizează Europa: războiul din Ucraina ar mai putea dura o bună perioadă. Oficialul american a declarat miercuri, 1 martie, că Vladimir Putin nu este pregătit să facă anumite compromisuri, pentru a fi stabilită pacea.

„Dimpotrivă, dovezile sunt toate în direcția opusă. Adevărata întrebare este dacă Rusia va ajunge la un punct în care va fi cu adevărat pregătită să pună capăt agresiunii sale”, a transmis secretarul de stat Antony Blinken.

O pace „dreaptă și durabilă” va fi încheiată doar cu o condiție, susțin americanii și aliații europeni: doar după ce Ucraina își va recupera teritoriile, cu ajutorul ajutoarelor venite din Occident.

 

Planul de pace al Chinei, respins de SUA. Beijingul, suspectat de parti-pris cu Rusia de Occident

 

Rămâne de văzut cât de mult va mai dura conflictul. Cert este că Joe Biden l-a pus în așteptare pe Volodimir Zelenski în privința livrărilor de avioane F-16.

Între timp, președintele SUA a respins planul de pace schițat de China, ce cuprinde 12 puncte:

„Ideea că China va negocia rezultatul unui război care este un război total nedrept pentru Ucraina, pur și simplu nu este rațională. Putin îl aplaudă, deci cum ar putea fi bun?”, a declarat vineri Joe Biden, pentru ABC News.

Volodimir Zelenski a declarat la rândul său că „vrea să creadă” că Beijingul este interesat de o „pace echitabilă”. Acest lucru însemna să nu „furnizeze arme Rusiei”. „Fac tot ce pot pentru a împiedica acest lucru să se întâmple. Aceasta este prioritatea numărul unu”, a completat oficialul de la Kiev.